Öveges József Emlékverseny 2013.

Az Eötvös József Gimnázium 1980 óta minden évben megrendezi a 9-10. osztályosoknak szóló országos Öveges József Emlékversenyt.

Öveges József tizenkét éven át volt a tatai gimnázium tanára. A halála utáni évben Ádám Árpád tanár úr ötlete alapján hirdették meg az első Öveges József Emlékversenyt. Ez a komplex matematika- és fizikaverseny a gyakorlathoz kötődő, a mindennapi életben előforduló problémák értelmezését várja el a versenyzőktől, és az átfogó szemléletre, friss ötletekre, csavaros észjárásra helyezi a hangsúlyt.

A verseny döntőjét minden évben Öveges József születésének évfordulóján, november elején, szombaton rendezik. Az ünnepélyes megnyitó és Öveges József munkásságának méltatása, emléktáblájának koszorúzása után 10 órakor kezdődik a matematikadolgozat megírása, majd 10 perc szünet után a fizika következik. A versenyzők megebédelnek, azután pedig matematika vagy fizika témájú ismeretterjesztő előadást hallgathatnak meg neves egyetemi tanároktól. A javítás a dolgozatok beszedése után azonnal megkezdődik: feladatonként 4-5 fős munkacsoportok javítanak és értékelnek egységes szempontok alapján.

A verseny országos döntőjébe 28 csapat 112 diákja jutott be az eredményes első fordulót követően.

Eredmények:

Csapatunk 5. helyezést ért el, csapattagok:

Bodnár Anna 9.a, Szkupien Péter 9.b,, Csurgai-Horváth Bálint 10.a, Horváth Hanga 10.a

Egyéni matematika:

  • 2. helyezett Csurgai-Horváth Bálint 10.a
  • 4. helyezett Horváth Hanga 10.a

Egyéni fizika:

  • 7. helyezett Horváth Hanga 10.a
  • 17. helyezett: Csurgai-Horváth Bálint 10.a

Egyéni összetett:

  • 3. helyezett Csurgai-Horváth Bálint 10.a
  • 5. helyezett Horváth Hanga 10.a