Spanyol út beszámoló

Spanyol út 2019 nyara

Barcsa tanárnő a Világlátó Utazási Irodán keresztül idén is szervezett utazást a Costa Brava-ra. Nagyon vártuk már a kirándulást, és amikor elérkezett a július 8-a, Spanyolország felé vettük az irányt.

Az utazási iroda által biztosított tágas, emeletes busz alsó szintjén utaztunk, itt töltöttük el az utazás huszonhat óráját. A felső szinten a Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium tanulói és kísérő tanárai utaztak, ugyanis velük együtt vettünk részt az úton.

A huszonhat óra elteltével végül megérkeztünk a Tossa de Mar melletti Cala Llevado nevű négycsillagos kempingbe. Amint leszálltunk a buszról, gyönyörű kilátás tárult elénk, hiszen a kavicsos part csak nyolc-tíz perc sétára volt a szállásunktól. Beköltöztünk a faházainkba és a nap többi része fürdéssel, pihenéssel, a környék felfedezésével telt el. Nagyon jól felszerelt a kemping, volt pingpong-asztal, étterem, a közelben bolt, sőt több medence is. Továbbá ingyenes esti programokon is részt vehettünk, mint például flamenco-táncest.

A következő bő egy hétben Katalónia híresen szép látványosságait tekinthettük meg. Egyik nap például Gironában a Trónok Harca című sorozat egyik forgatási helyszínén és Figuerasban Salvador Dalí múzeumában jártunk.

Volt, hogy egész napos hajókiránduláson vettünk részt, és végigjártuk a szebbnél szebb part menti városokat. Például megcsodáltuk Tossa de Mar várát, és a hosszú bódésorokat Lloret de Marban, ahol szinte már kötelező volt alkudni.

Lehetőségünk volt anyanyelvi spanyol nyelvoktatáson részt venni. A tanárunk egy kedves kubai hölgy volt, aki segített abban, hogy gyakorlatban is merjük használni a nyelvet. Ottlétünk alatt két napon volt oktatás (napi 5 óra), de a kevés idő alatt is egészen sokat tudtunk fejlődni. Mialatt mi spanyolórán voltunk, azoknak, akik nem tanulnak spanyolul, lehetőségük nyílt elmenni a Marineland névre hallgató delfinárium és csúszdaparkba.

Kirándulásunkból természetesen nem maradhatott ki Barcelona. Egy nap nem is volt elég hogy az összes látnivalóját végignézzük. Megtekintettük az egyedi Sagrada Famíliát, a különleges Gaudí házakat, a Güell Parkot, Monjuic-ot, a Spanyol Falut, az olimpiai stadiont, a Ramblast, a Gótikus negyedet és a híres zenélő szökőkutat; a Fuentes de Montjuic-ot. Ezután a hosszú szabadprogram keretében néhányan a Camp Nou-t is felkeresték.

Gyönyörű volt Barcelona, és az összes többi kisebb város is ahol jártunk, nekem mégis a hazaindulásunk előtti nap volt a kedvencem. Elutaztunk ugyanis a katalánok legszebb zarándokhelyére, Montserratra. Itt található a Fekete Madonna, ami egy szent szobor és a helyiek szerint teljesíti a hozzá zarándoklók kívánságait. Kívántunk tehát, és mikor mindenki végigjárta a bazilikát, elkezdődött a szabadprogram. Lehetőség nyílt egy kisebb túrára, és határozottan megérte a séta, hiszen amikor elértük célunkat, lélegzetelállító kilátás nyílt a bazilikára, és az alattunk elterülő völgyre.

Miután visszasétáltunk, még maradt időnk arra, hogy megkóstoljuk (és szuvenírként hazavigyük) a helyi szerzetesek által készített különleges sajtokat, mézeket és édességeket.

A látványosságok megtekintése előtt a buszon érdekes és részletes idegenvezetésben volt részünk, ami még teljesebbé tette a kirándulást. Ráadásul a programok mellett minden nap volt lehetőségünk arra, hogy megmártózzunk akár a tengerben, akár a medencében.

A kempingben minden nap együtt reggeliztünk és vacsoráztunk. Mindig nagyon ízletes volt minden. A búcsúest keretében pedig még a sangríat is megkóstolhattuk. (Persze csak szülői engedéllyel J)

Már régóta szerettem volna látni Spanyolországot, és ennél jobb lehetőséget keresve se találhattam volna rá. A hosszú buszút minden egyes perce megérte, mivel a programok, a társaság, a szállás, minden a lehető legjobb volt.

Juhász Tamara 10.a