Német diákolimpia

A Goethe Intézet szervezésében idén is megrendezték a Nemzetközi Német Olimpia országos válogató döntőjét, ahol diákjaink, Berkessy Réka és Hornyák Borbála 10.b osztályos tanulók szerezték meg az első helyet, így ők képviselték  Magyarországot  az eredetileg Drezdában tervezett, de online megrendezendő világversenyen.
Gratulálunk Nekik!

Élménybeszámolójuk:

Részt vettünk az IDO-n

A Goethe Intézet idén is megrendezte a Nemzetközi Német Olimpiát (IDO), ami a világ legnagyobb német nyelvtanulóknak szóló vetélkedője. Mi, Berkessy Réka és Hornyák Borbála az országos válogató döntőt megnyerve képviselhettük Magyarországot a nemzetközi döntőn. Eredetileg Drezdába tervezték a versenyt, de a világjárványra való tekintettel az végül online valósult meg 2020. augusztus 3-tól 7-ig. A nemzetközi döntőre több, mint 50 országból és 18 időzónából kapcsolódtak be a diákok. Bár az IDO első online megszervezése komoly próba elé állította a Goethe Intézetet, a szervezés kiválónak bizonyult és nagy sikert aratott a résztvevők körében.

Az első napon ünnepélyes keretek között vette kezdetét a Német Olimpia és megismerkedtünk a többi résztvevővel. Az ismerkedést nagyban segítették azok a kis egyperces filmek, amiket még a verseny előtt ki-ki saját magáról és az általa képviselt országról készített.

Az egyéni és a csoportos versenyfeladatok során nemcsak a nyelvi ismereteinket, de a kreativitásunkat is meg kellett mutatnunk. A több napon át tartó megmérettetést különböző témájú élménydús workshopok zárták: szó volt sportról, zenéről, szabadidős tevékenységekről és Drezdáról. Ekkor volt leginkább alkalmunk megismerkedni a többi külföldi versenyzővel és sokat beszéltünk a mindennapjainkról, kultúráról, szokásokról. Az egyhetes online programsorozat zárásaként az ünnepélyes eredményhirdetést online közvetítette a drezdai Goethe Intézet.

Bár nagyon hiányzott az, hogy személyesen nem találkozhattunk a versenytársainkkal, azért ez a hét emlékezetes marad a számunkra. Rengeteg kedves és tehetséges diákot ismerhettünk meg a Föld számos országából. Például Brazíliáról megtudtuk, hogy az iskola februártól novemberig tart, mert decemberben és januárban van ott a legmelegebb. A brazil lány elmesélte nekünk, hogy még sohasem látott havat és jeget, ami számunkra elképesztően furcsa volt. A csoportos versenyfeladat során egy kedves szlovák lánnyal ismerkedtünk meg, aki kitűnő csapattársnak bizonyult. A Német Olimpia hete ugyan gyorsan véget ért, azért reméljük, hogy számos ismeretség hosszabb távon is fennmarad az elektronikus kapcsolattartásnak köszönhetően.

Köszönjük Kelemen Gabriella tanárnőnek az egész nyáron át tartó versenyre való felkészítését és folyamatos bátorítását!

Berkessy Réka (11.b) és Hornyák Borbála (11.b)