PályázatokComenius együttműködésA San Vito-i olasz csereprogram

A San Vito-i olasz csereprogram

2014. március 28-április 5. között a san vito-i Le Filandiere Gimnázium látott vendégül tizenkét magyar diákot és két kísérő tanárt. A mobilitás témája a munka és a gasztronómia világa. A fogadó diákok programindítónak előadást tartottak a sonkakészítés módjairól, a híres friuli San Daniele sonka gyártásáról. Jártunk az udinei Néprajzi Múzeumban, ahol a diákok adatokat gyűjtöttek a hagyományos paraszti élet tárgyi és szellemi kultúrájáról. Ez később, amikor fogadjuk az olasz csoportot, a magyarországi paraszti élettel való összehasonlítás alapja lesz.

Gyárlátogatáson jártunk a san vito al tagliamento-i Bofrost-gyárban, ahol a fagyasztott termékek gyártásának különböző munkafázisait ismerhették meg a diákok. Itt többek közt azt is láthatták, milyen gyárban, egy gépsor mellett dolgozni egész nap; látták a munkaszervezés fázisait, lehetőségük nyílt beszélni a gyár vezetőivel. Ezt követően jártunk egy hagyományos agriturismo-ban (falusi turizmussal egybekötött farm), ahol a tulaj évtizedek alatt épített, bővített tanyájának működését láttuk, a zöldségtermesztés és sertéstenyésztéstől, azok feldolgozásától az asztalra kerülő ételekig, a vendéglátás mikéntjéig. Riportot készítettek a tulajdonossal, aki a munkája iránti szeretettől vezérelve adott útravaló tanácsokat a gyerekeknek. Projekten kívüli kulturális programként elmehettünk Triesztbe, ahol a Holokauszt emlékév jegyében megnéztük a San Sabba-i egykori koncentrációs tábor helyén épült emlékművet. Kihasználva a Miramare-kastély közelségét, ellátogattunk oda is. Utolsó nap a diákok az iskolában dolgoztak, rendszerezték a megszerzett ismereteket, közös ppt-t készítettek a héten gyűjtött anyagokból.

Ruszina Mónika, tanárnő

Oldalterv: Onódy Eszter