IskolaRendezvényeinkTudományos napTudományos nap 2013.

Felhők között - Biztonságban

Előadó: Ábrahám Viktor

Téma: Kétféle ember van: Aki tud róla, hogy nap mint nap felhő-szolgáltatásokat vesz igénybe, és aki nem. Ettől a tény még tény marad: Mind magánemberként (tanárként, diákként), mind a professzionális életünkben folyamatosan használunk cloud típusú megoldásokat!Hogy milyen technológiák és ötletek vannak emögött, és milyen hatással lesz az életünkre, erről szól ez a 45 perc

Kiállítás megnyitó

Előadó: Szecsődi Tamás és Bajkó Attila

Téma: A csak a tudatban lappangó, meg nem fogalmazott, el nem mondott mesék világából – emberek és lények egyszerre archaikus és modern közös halmazából – hozza felszínre és mutatja meg sziluett-alakjait Bajkó Attila. A csíkszeredai születésű, jelenleg Temesváron élő és dolgozó fiatal képzőművésznek a Gutenberg Könyvesboltban nyílik egyéni tárlata pénteken délután öt órától. Bajkó Attila toposz-sziluettjei kis felületen – fakazettákon, de fából készült, használati értékükben csorbult tárgyakon, például dagasztóteknőn vagy faragott gerendavégen –, élő, indás, földszínekkel, zölddel, a vörös árnyalataival, okkerekkel alkotott keretekben közvetítik történeteiket, emlékekből táplálkozó érzéseiket. A tárlatot Szecsődi Tamás nyitja meg, zenél Boros Péter és a fúvóskvintett, mesél Tóth Kriszta.
Riport a művésszel: http://www.kortarsonline.hu/2013/03/kepzo-bajko-attila/14364

Önismeret

Előadó: Rubi Nelli (11.d)

Téma: Önismeret (csak 9. és 10. évfolyamosok számára)

Migránsok

Előadó: Gergely Ferenc

Téma: Sokaknak ismerősen hangzik a szó: migráció. De mit is jelent pontosan? Mikortól használjuk, és minek kapcsán? Mik voltak használatának történelmi előzményei? Mit érez egy migráns fiatal, felnőtt, vagy idős? Mit él át egy ilyen család?

Kaligráfia

Előadó: ?

Téma: ?

Határtalanul: Beszámolók a tanulmányi kirandulásró

Előadó: 8.b osztály

Téma: elsősorban 7.a, 7.b számára

Önismeret

Előadó: Varga Gabrella

Téma: Ismerd meg a saját stílusod és motivációidat!

A cigányság identitása

Előadó: Gergely Ferenc

Téma: Egy áttekintő előadás az országunkban élő 3 cigány népcsoportról. Honnan jöttek? Hogy és mikor kerültek ide? Milyen nyelvet beszélnek? Mik voltak a legfőbb foglalkozásaik? Az előadás ezen kívül még sok érdekes kérdésre keresi a választ...

A cigányság története, nyelve

Előadó: Cziráky Tünde (8.b )

Téma: ?

Az újraélesztés gyakorlata

Előadó: Dr. Göbl Gergely, Lehr-Balló Máté

Téma: Te is menthetsz életet! Mindig is érdekelt, de nem volt alkalmad megtanulni? Mindig is kíváncsi voltál, hogy képes lennél-e rá? Minden vágyad, hogy életet ments? Már régóta fel akarod tenni a kérdéseidet, de nem volt kinek?Van már jogosítványod, de nem mernél éles helyzetben elsősegélyt nyújtani? Légy bátor, és gyere el! Nézd meg! Kérdezd meg! Mentsd meg egy szimulációs baba életét! Segítségedre lesznek ebben: Dr. Göbl Gergely, Lehr-Balló Mátéés a szimulációs babák.

Társas-kör (Önismereti játékok)

Előadó: Barcsa Orsolya, Bernát Péter

Téma: A TÁRSAS-KÖR lényege, hogy néhány szórakoztató játék segítségével jobban megismerjük egymást és önmagunkat. Ez a kötetlen, oldott légkörű 45 perces foglalkozás várhatóan jó hangulatot és sok nevetést ígér, amellett hogy a személyiséged újabb oldalait is felvillanthatja. Nyílj meg önmagad és mások előtt és teremts új társas kapcsolatokat! Ez más, mint a facebook! Gyere el és meglátod! És miért? Mert játszani minden életkorban jó!

Római hadviselés

Előadó: Lugosi Gábor (9.d)

Téma: Római páncélpróbák.

Dsida Jenő és az erdélyi irodalom

Előadó: Tolnay Dominika, Simon Zsuzsanna

Téma: Az Erdély témakörhöz irodalom – a Helikon asztal költői. Az előadók a tavalyi irodalom OKTV döntősei.

Nő-Nyugat: A Nyugat-nemzedék nőírói

Előadó: Bíró Krisztina színésznő

Téma: Az eddigiek szerint a Nyugat nőíróiról szól részint ismertető jelleggel, részint saját előadásával meg is jeleníti alakjukat.A művésznő a Nyugat avatott ismerője, a Nyugat 100 népszerű vetélkedő állandó szereplőjeként irodalomtörténészi mélységgel ismeri a neves folyóiratot, emellett nőíróként elődeinek alkotásait művészi érzékenységgel értelmezi.Az előadás kötődik a Petőfi Irodalmi múzeum jubileumi kiadványához, amely A Nyugat nőírói címmel az elmúlt évek egyik könyvsikere.
NőNYUGAT

Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülő diák

Előadó: Rádai Péter

Téma: Az Euro Nyelvvizsga Központ egyik diákoknak szóló kezdeményezése keretében 90 perces, magyar nyelvű foglalkozást tart nyelvvizsgára készülő középiskolások számára. Rádai Péter, az Euro Nyelvvizsga Központ vizsgáztatója és tanára a B2 szintű (középfokú) angol nyelvi szóbeli vizsgával kapcsolatban ad konkrét felkészülési tippeket, ötleteket és példákat.

Közép-Ázsia Expedíció Magyar Felfedezők Nyomában

Előadó: Hídvégi-Üstös Pál

Téma: Az expedíció szervezője, vezetője Hidvégi-Üstös Pál, aki hasonlóan teljesíti az útvonalat, mint Vámbéry Ármin dervisként annak idején gyalog, hegyet mászva, lóval, tevével, és ezt fűszerezve velocipéddel, úszva, futva több mint 10.000 kilométert fog bejárni a nagy magyar felfedezők nyomában. Az expedícióhoz etnográfusok, geográfusok, csatlakoznak, akik a helyszínről tájékoztatják a diákokat a nomádok életéről, természetföldrajzi érdekességekről. Az expedíció mintaprojektet hozott létre a Szent István Gimnáziummal, melynek során a későbbiekben az interneten és tematikus órák keretében bemutatják a diákoknak Közép-Ázsiát.

Nyitott kör - Te mit tennél?

Előadó: Nyitott kör színházi műhely

Téma: Hajléktalanság. (elsősorban a 11.d számára)

Keleti és nyugati identitás különbségei

Előadó: Győri János

Téma:

Operamesék

Előadó: Bóka Gábor

Téma:

Kamarakoncert - fúvóskvartett

Előadó: Boros Péter

Téma:

Magyar Zenekincs-Mesekincs

Előadó: Kecskeméti Magdolna

Téma: A népdalok, népi mondókák rejtett tartaléka a az egész személyiség fejlődését élethosszig meghatározhatja, támogathatja. Ezeket a tartalékokat, kincseket ismerhetitek meg, ritmushangszerek és izgalmas, közös játékok segítségével.
Rámutatunk a komplex fejlesztés (ritmus-mozgás-kreativitás) lehetőségeire, jelentőségére, valamint a mondókák-mesék kapcsolatrendszerére. Mindenkit várunk, aki egyszer anyuka, apuka szeretne lenni.

Genetika

Előadó: Fekete György

Téma: Fekete György a SOTE professzora

Fizikusok sufnija – látványos kísérletek

Előadó: Sánta Botond (BME Wigner Jenő Szakkollégium)

Téma: Nem szükséges labor és milliókba kerülő felszerelés ahhoz, hogy érdekes és látványos jelenségeket figyelhessünk meg. Az előadás során a BME néhány lelkes fizikushallgatója mutat be saját készítésű kísérleteket, amikben többek között megtudjuk, hogy: Lehet-e egy lámpát vezeték nélkül bekapcsolni? Hogyan követhetjük nyomon a radioaktív sugárzást? Miért zöldek a rajzfilmekben a radioaktív anyagok?

A nukleáris energia jelene és jövője

Előadó: Dian Eszter és Guszejnov Dávid (BME Wigner Szakk.)

Téma: A 2011-es fukushimai reaktorbaleset után ismét előtérbe került a nukleáris energia kérdése. Ebben az előadásban – egy rövid bevezető után – ismertetni fogjuk a baleset okait, lefolyását és következményeit, illetve a modern reaktorok biztonsági méretezését. Ugyancsak szó lesz a nukleáris energia egy igen ígéretes, még kísérleti fázisban lévő fajtájáról, a magfúzióról.

HOGYAN BESZÉLJÜNK ŐSZINTÉN PÉNZÜGYEKRŐL?

Előadó: PABLO ARNOLDO FRITZ SEPULVEDA

Téma: Előadás: általános tudnivalókról rövid bevezetés a jelenlévők igényeihez interaktívan alkalmazkodva + felhasználói tippek, hogyan bánjunk a pénzzel és a pénzügyi termékekkel.

Ördöglakatok és más logikai játékok

Előadó: Gál Péter

Téma: ordoglakat.blog.hu

Grafológia

Előadó: Demeter Lilla

Téma: Az előadás célja a grafológia bemutatása, mint a kézírásból megismerhető személyiségvizsgáló eljárás és a pszichológia társtudománya.Kiből lehet ma grafológus, mit vizsgál és hogyan dolgozik a grafológus? Milyen területeken hasznosul a grafológus tudása? Mi az alapja az írásvizsgálatnak és van-e tudományos háttere?Mire figyeljünk az önéletrajzunk készítésekor, álláspályázatokra beadandó motivációs levelek megírásakor? Az előadás során betekinthetünk a szimbólumok világába is és némi önismeretre is szert tehetünk!

Cigányság kultúrája, hátrányos helyzete, „cigánypo

Előadó: Gergely Ferenc

Téma: Mit jelent oláh, vagy muzsikus cigánynak lenni? Mit jelentett ez 50, és mit jelent ez ma? Mely területeken érvényesül a cigányságot érintő „hátrányos helyzet”? Milyen kapcsolatban van egymással az iskola, és a cigányság?

Kémiai kísérletek

Előadó: Miklós Zoltán

Téma:

Csodák Erdélyben

Előadó: Csipor Enikő

Téma: Vetített képes beszámoló a Székelyföld nevezetességeiről. „Amikor kimondom ezt a szót, hogy Erdély, ebben benne van minden: a szívem, a lelkem, az agysejtjeim molekulái, mindaz, ami voltam, vagyok és leszek, tulipános bölcsőmtől a kopjafáig. Véremben van.„ Wass Alberttel vallom a fentieket, és virtuális utazásra hívlak Benneteket , hogy megmutassam azt, hogy Erdélyben Ti is otthon vagytok.

Jóga

Előadó: Diószegi Ádám jógaoktató

Téma: Ízelítő gyakorlás, kedvcsináló a jógázáshoz. Tornafelszerelés szükséges! :)

Legyek Ura

Előadó: 9.e

Téma: A Legyek Ura előadást Golding regénye ihlette, és a 9.e álmodta színpadra.

Dráma: Origó Magyarnak lenni

Előadó: Katona József Színház

Téma:

„Nem gondolom, hogy magyarnak lenni ilyen, vagy éppen amolyan.
Ez nem obligát, és nem fakultatív. Ez szubjektív.
Úgy érzed magad magyarnak, ahogy az neked őszintén jó, minden behatástól függetlenül.


Izgalmas színházpedagógiai folyamatnak értünk a végére.
16 fiatallal gondolkoztunk, játszottunk, írtunk hónapokon keresztül arról,
ami őket most a legjobban érdekli.
A magyarságról. A magyarságukról.
Mindenki viszonyul hozzá, mindenkit meghatároz.
Az origó.

Van, akinek érzelmi kérdés, van, akinek csupán földrajzi jellemző,
van, aki szégyelli, van, aki büszke rá.
Meghatároz. Miben is?
Ha van olyan, hogy hazafi, miért nincs olyan, hogy hazalány?
Menni vagy maradni? Magyararany, magyarvér, magyaranya.
Gyűlöletkeltés, kirekesztés, turul és túrórudi.
Ezt gondolják ők.
Megmutatjuk.

Mozgásban a világ - Migráció

Előadó: Mitku Katalin

Téma: Az előadás körüljárja a migráció kiváltó okait és típusait, a nemzetközi és hazai migrációs trendeket, a múlt és a jelen nagy népmozgásait.

Diákélet Japánban

Előadó: Gotoi Tomoi

Téma: Ha kiváncsi vagy arra, hogy pl. mit tanulnak, hogyan ünnepelnek, hol és mit ebédelnek egy japán iskolában a gyerekek, gyere el és hallgasd meg Tomoi-t!

Határtalanul: Erdélyi tájak, utazások

Előadó: Incze Árpád

Téma: Erdély nevezetességeinek megismerése.(elsősorban 7.a, 7.b)

Bemutatkozás (kötődésem a Szent István Gimnáziumhoz és Erdélyhez). Az utazás helyszíneiről néhány érdekesség. Az ott élő emberek élete, szokásai, a gyerekek élete, lehetőségei. Erdélyi ízek, ételek. Lehetséges élmények.

A Tevan Kiadó és Alapítvány bemutatása

Előadó: Tevan Ildikó, Erdős Virág

Téma: A legendás nyomda és kiadó bemutatása, a családi hagyomány kötelezettsége hagyományteremtést eredményez.Az új kiadványok ismertetéseÖrkény- Ottlik – Gelléri Andor Endre kötetEzekhez kötődő felolvasás a kötetekbőlMeghívottként Erdős Virág olvassa fel Örkény ihlette szövegét a jubileumi kiadványból.Házigazda: 11.-es magyar emelt szint (Topuzidu Dimitrisz és Rubi Nelli 11.d)A diákok is olvasnak fel szövegeket a kötetekből, amelyek vélhetően korlátolt számban meg is vásárolhatók a rendezvény alatt.

Az Eötvös-ingától a GOCE műholdig

Előadó: Dr. Földváry Lóránt

Téma: Az Eötvös-inga korának kiemelkedő technikai fejlesztésének számított, amely alapjaiban változtatta meg a nyersanyag kutatás módját. Mérési mennyisége a nehézségi gyorsulás gradiense, mértékegysége 1 Eötvös. A gradiens fokozatosan kikerült a mérnöki érdeklődés középpontjából, amikor az Eötvös-ingát kivonták a használatból. Az Európai Űrügynökség korszerű műholdja, a GOCE ismét egy olyan műszer, amelynek fő feladata a gradiensek mérése. Több aspektusból is csúcstechnológiáról van szó, amely a Föld nehézségi erőterének eddig elképzelhetetlen pontosságú és felbontású térképezését teszi lehetővé. Az előadás a két gradiens-mérő műszer között von párhuzamot különböző szempontok alapján.

Múlt és jelen a cigányság életében

Előadó: Mitku Katalin

Téma: Érdekel a romák/cigányok múltja és jelene? Kíváncsi vagy ennek a népnek az eredetére, hagyományaira, kultúrájára? Szeretnél többet tudni róluk? Ha bármelyik kérdésre „igen” a válaszod, jó szívvel ajánlom ezt az előadást.

Cigány kultúra, életmód, tánc, zene

Előadó: Cziráky Tünde (8.b)

Téma: no

Gondolkodj globálisan – cselekedj lokálisan!

Előadó: Lehr-Balló Máté

Téma: Mi az a Nagy Csendes-óceáni Szemétszigetről? Mi a kapcsolat a mobiltelefonod, a tantál és a gorillák között? Mi az a lítium-háromszög? És mi közünk nekünk mindehhez? Többek között ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat előadásomban. A globális környezeti változásokért és azok helyi hatásaiért ma már egyértelműen az emberiség pazarló, kizsákmányoló fogyasztói magatartása tehető felelőssé. Mi vagyunk saját magunk legnagyobb ellensége. Ám ahelyett, hogy a Nagy és megváltoztathatatlan Végkifejletet várnánk ölbe tett kézzel, érdemes elgondolkoznunk, hogy mit tehetünk mi ezek ellen rövid földi pályafutásunk alatt! Mert nem vagyunk tehetetlenek!

Rovásírás

Előadó: Friedrich Klára és Szakács Gábor

Téma:

Magyarország 20 év múlva

Előadó: Pelyva György

Téma: Kerületünk Zugló múltja – helye Budapesten belül és az országbanZugló mai helyzete – szubjektív értékelés. A jövő esélyei, kilátásai kerületünkben és Budapesten, különös tekintettel a képzésre – oktatásra, egészségügyre, és szociális helyzetre.

Kányádi Sándor és az erdélyi irodalom

Előadó: Feleky Dóra

Téma: Kányádi alakja, költészete. Elsődlegesen a végzős emelt szintnek ajánlott. ( Emelt szintű tétel) – Kányádi alakja , kiemelten a Sörény és koponya c. kötet

Továbbtanulás külföldi egyetemen

Előadó: MILESTONE INSTITUTE és BRITISH COUNCIL

Téma: A Milestone Intézet küldetése, hogy felkutassa, ápolja, külföldi tanulmányi pályájukon elindítsa, majd hazahozza a tehetséges embereket, és e komplex tevékenységben országos központként működjön. Arra törekszik, hogy áthidalja a világ vezető egyetemei és a legtehetségesebb diákok között egyelőre létező, a magyar középiskolai oktatási rendszerből fakadó szakadékot. A 2010-ben alapított Milestone Intézet teljeskörűen akkreditált felkészítő programot kínál a magyar középiskolások számára. A Milestone, a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elv jegyében arra törekszik, hogy segítse a tehetséges magyar diákokat bejutni a legjobb egyetemekre. A British Council meghívott előadója pedig a külföldi egyetemeken elfogadott – és Magyarországon is akkreditált – nyelvvizsgákról tart tájékoztatót.

Külföldi továbbtanulás

Előadó: Lévai Balázs

Téma: 11. évfolyam számára

Női torna

Előadó: Adamisné Kelemen Gabriella

Téma: Kondicionáló, alakformáló zenés torna

Egy közülünk - Dénes András élete

Előadó: Bakony Alexa

Téma: Dokumentumfilm egy hajléktalanról

Táncház - Tánctanítás

Előadó: Macher Borbála, Varga Borbála

Téma: Erdélyi táncok

Zenei identitás

Előadó: ?

Téma:

Egyéni zenei produkciók

Előadó: ?

Téma:

Hagyományos mesemondás

Előadó: Tóth Krisztina

Téma: ?

Mindent a rákos betegségekről

Előadó: Kiss Richárd

Téma: Mi is az a rák, és mi a tumor? Miért, és kikben alakul ki? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan lehet gyógyítani? Válaszok 7-8. osztályosoknak és kis betekintés a rákkutatásba.

A tudomány téglái, és hogyan pakoljuk őket egymásr

Előadó: Guszejnov Dávid és Kómár Anna

Téma: Sokszor láthatjuk a tudomány képviselőit a világ legváltozatosabb dolgairól hol nagyon bonyolultan, hol egy fokkal érthetőbben nyilatkozni. De miért kellene hinnünk nekik? Mi különbözteti meg a tudományos magyarázatot a többitől? A legtöbb tudós a természet általános törvényeit keresi, igyekszik néhány alapvető kölcsönhatással leírni a világ működését. Hol tartunk ebben a folyamatban és egyáltalán elérhető-e ez a cél?

Fizika és egyéb ijesztő szavak

Előadó: Kómár Anna és Guszejnov Dávid (BME Wigner Szakk.)

Téma: Mindenkinek van egy alapvető képe a világról, ami leginkább a hétköznapi tapasztalatainkból táplálkozik.Úgy tekintünk az időre, mintha események állandó, folytonos sorozata lenne. De akkor miért “lassul le” az idő egy fekete lyuk közelében? Vajon mindig mindenről eldönthető, hogy “mi volt előbb”? Ha megfelelő helyen néz körül az ember olyan hétköznapi kérdések is értelmüket vesztik, mint a „Hol?” és a „Milyen gyors?”. Ebben az előadásban a természet talán legfurcsább jelenségeiből kaphattok egy kis ízelítőt.

Ismerd fel karaktereidet!

Előadó: Gál Péter

Téma: Az optikai karakterfelismerés főbb lépéseinek bemutatása az OmniPage-Recognita programon keresztül:Képek, képfájlok, PDF-ek.Előfeldolgozás: binarizálás, zajszűrés, deskew, 3D deskewFelismerés: kontúranalízis és mátrix matching, öntanításUtófeldolgozás: szótárak használata, folyószövegek, hasábok, ábrák, lapszerkezet

Tárd ki saját meséd kapuját!

Előadó: Bolgár Zsuzsanna

Téma: A tudósoknak talán a legnagyobb élménye lehet, mikor egy probléma kutatása közben megnyílik a felfedezés ajtaja. Ha Te is át szeretnéd élni ezt a fantasztikus érzést, akkor gyere el és a mese segítségével egy saját problémádra te is kinyithatod az ajtót. De aztán jól vigyázz, mert akár a hétfejű sárkány is ott állhat! Várlak a varázsvilág kapujában...

Adatbiztonság

Előadó: Dr. Romhány Gergely

Téma: Az előadás illetve gyakorlat célja, hogy megmutassuk nektek mennyire vagytok sérülékenyek a rólatok online fellelhető információk alapján, milyen veszélyekkel járhat egy facebook-os kiírás és hogy hogyan működik az online elkövetett jogsértések felderítése.

Migránsok Magyarországon, és a világon

Előadó: Gergely Ferenc

Téma: A migráció jelensége Magyarországon sem ismeretlen. Kevesen tudják, azonban, hogy mik a magyar sajátosságok, milyen a migránsokkal szembeni álláspont, a politika. Az előadáson megjelenik néhány érdekes interjúrészlet, ill. az idő keretében videó is.

Szív-ügyek

Előadó: Hartyánszky István

Téma: Szívsebészet 45 percben. Szívsebészet kialakulása, fejlődése. Magyarországi szívsebészet helyzete. Szívbetegségek kialakulása (káros anyagok, életmód vagy öröklődés?). Szívműtétek, sebészi technikák bemutatása. Szívátültetés aktuális kérdései, donorkérdés: ki lehet donor?

Hogy néz ki a magyar termék?

Előadó: Varga Ferenc grafikusművész

Téma: Tudod e miről ismered fel a magyar terméket? Mi a különbség a magyar termék, a hazai termék és a hazai feldolgozású termék között? Hogyan fejlesztik vizuális arculatukat a magyar vállalkozások? Ilyen volt, ilyen lett! Közismert márkák vállalati – kommunikációs és munkaadói arculati eszközrendszerének bemutatása: Így készült az OTP logó.
corvus design

Oldalterv: Onódy Eszter