Folytatódik a nemzetközi felfedezőút

Barcsa Orsolya - 2014-09-07

Immár második évébe lépett az aktuálisan futó Comenius projekt és folytatódik a barangolás a munka világában, a múltban és a jelenben.

A héten három ország delegációja látogat iskolánkba: Olaszországból a San Vitó-i Liceo Filandiere, Spanyolországból a mallorcai Colegio Coop. Son Verí Nou, Németországból pedig a stadtlohni Geschwister-Scholl Gymnasium tanulói érkeznek hozzánk. A vendégfogadásban összesen 33 diákunk vesz részt. A héten zajló változatos programok között szerepelnek iskolai, budapesti és vidéki események is.

A hétfői nyitóünnepséget követően a külföldi diákok egy játékos vetélkedő keretében megismerhetik Budapest főbb látnivalóit: a Városligetet, a Hősök terét, az Andrássy utat, az Operaházat, a Szent István Bazilikát, a Vörösmarty teret és a Váci utcát. Ezután egy kellemes esti hajókázás következik a Dunán. Kedden a három külföldi csapat, kiegészülve a magyar fogadódiákokkal Szentendrére látogat. Először a Skanzenben ismerhetik meg a múlt századi magyar vidéki élet jellemzőit és próbálhatnak ki különböző kézműves tevékenységeket: a kenyérdagasztást, mézeskalácssütést és bőrműves termékek készítését. Ezután bejárhatják Szentendre hangulatos utcáit, belvárosát. Szerdán a csapat külön válik, mivel a projektfókuszok különbözőek. Az olaszok és a spanyolok, akiknek témája az élelmiszeripar, boràszat és turizmus, Tatára és Neszmélyre utaznak, hogy részt vegyenek egy szüreten, és megismerjék a borkészítés rejtelmeit. A német csapat és fogadóik számára a téma az ipar, ezért a győri Audi gyárba látogatnak. A csütörtök délelőtti program mindhárom csapat számára különböző lesz: még az olaszok a Láthatatlan Kiállításra mennek, a spanyolok egy hotelba, majd mindkét társaság megtekinti a Parlamentet, a németek pedig a Richter és a Tungsram gyárakat. Délután azonban az iskola kertjében újra találkozik a nemzetközi csapat és egy közös bográcsozáson vesz részt. Külföldi vendégeink beletanulhatnak a gulyásleves készítésének fortélyaiba, és el is fogyaszthatják saját főztjüket. Az estét közös énekléssel és táncolással zárjuk. Péntek délelőtt mindenki megoszthatja heti élményeit a társaival, majd csapatonként cikkeket írnak tapasztalataikról. Délután pedig irány a város, sok még a látnivaló Budapesten.

Reméljük, egy jó hangulatú hetet tölthetünk együtt külföldi partnereinkkel, és mindenki sokat gazdagodik mind nyelvi, mind kulturális téren.

Oldalterv: Onódy Eszter