Lengyel-magyar történelmi kapcsolatok a XX. században

Rátkai Zsófi 12.a - 2014-09-17

2014 márciusában Sándor Miklós tanár úr ajánlására, öten lelkesen jelentkeztünk a fent megnevezett versenyre. A verseny célja az volt, hogy megismertesse velünk a XX. század legjelentősebb lengyel történelemi eseményeit és kiemelkedő személyeit, továbbá azok magyar vonatkozásait. Az első fordulóra egy legfeljebb 5 perces kisfilmet kellett készíteni. Mi Jerzy Popieluszko, lengyel katolikus atya életét és mártíromságát mutattuk be. A videó készítése során ellátogattunk a csepeli Popieluszko emlékparkba és interjút készítettünk a Rózsafüzér Királynéja Plébánia plébánosával, Nagy Károly atyával, továbbá Pajor András atyával is.

A második fordulón egy 40 kérdésből álló tesztet kellett kitöltenünk. Ebben a fordulóban a mi csapatunk érte el a második legjobb eredményt! :) A harmadik fordulóba csak az összetettben legjobb 6 csapat jutott, mi ötödikként. A döntőt az idén éppen 75 éves Lengyel Intézetben tartották és különféle kreatív feladatokat kellett megoldanunk, bemutatnunk egy számunkra jelentős művészeti alkotást és lengyel népszokásokat.

Az eredményhirdetés a Lengyel Nagykövetségen, hivatalos keretek között zajlott. A verseny nyereményeként a többi 2-6. helyezett csapattal közösen 4 csodálatos napot töltöttünk Lengyelországban. Június 12-én, csütörtökön hajnalban indultunk útnak a III. kerületi Flórián térről. Hosszas buszút után, kora délután érkeztünk Auschwitzba. Itt megnéztük a koncentrációs táborban nyitott kiállítást és a gázkamrákba is betekinthettünk.

A múltról való megemlékezés után folytattuk utunkat és vacsorára meg is érkeztünk Krakkóba. Szállásunk a Visztula partján, a Vakok Intézete és Kollégiumban volt. Finom vacsorával vártak bennünket, ami után elsétáltunk a belvárosba. Megnéztük a főteret és fölfedeztük a belvárost. Másnap idegenvezetővel jártuk be Krakkót, aki mesélt a város történetéről és megmutatta a jelentősebb helyeket, többek között a híres Jagelló Egyetemet is.

Végigvezetett minket a Királyi váron (Wawel), elkalauzolt bennünket a királyi székesegyházba és a királysírokhoz is. Délután szabadon fedezhettük fel a csodaszép belvárost és néhányan meglátogattuk a zsidó negyedet is.
Harmadik nap a wieliczka-i sóbányába látogattunk. Érdekes kiállítást láttunk a bányászat történetéről és egy kellemes sétát tettünk a sóbarlangban. A barlang leghíresebbb termében, a Szent Kinga kápolnában minden kősóból van faragva, még a csillár is csupa sókristály.

Az utolsó napon hamar elhagytuk Krakkót és hazafelé útközben megálltunk Zakopane-ban. Itt végigjártuk az árusok bódéit, megcsodálva a képzőművészeti portékákat és megkóstoltuk a helyi különlegességnek számító füstölt sajtokat.

Összességében négy érdekes és újdonságban gazdag napot tölthettünk el Lengyelországban. Külön köszönet felkészítő tanárunknak, Sándor Miklós tanár úrnak és Csupák Adrien tanárnőnek, aki elkísért minket utunkon.

Rátkai Zsófi 12.a

Oldalterv: Onódy Eszter