Maláj csoport látogatása iskolánkban

Szalayné Tahy Zsuzsa - 2014-09-28

2014. szeptember 13-án érkezett 5 napos látogatásra a SMS Seri Puteri diákcsoportja iskolánkba. A látogatást több éves közös munka előzte meg. Az Asia-Europe Foundation Asia-Europe Classroom Net projektjén belül a Chain Stories illetve Story Trees projekteken dolgoztak együtt a két iskola diákjai.

A Kuala Lumpurban, a Petronas-tornyok közelében található bentlakásos muszlim leányiskola angol nyelvű természettudományos egyetemi tanulmányokra készíti fel diákjait. A nyelvórák részeként, Noor Ezah binti Abu Bakar nyelvi munkaközösség vezető szervezésében, évente mintegy 250 diáklány vett részt a történetek írásában. 2014 első félévében az Story Trees 2 történetében 10 fejezetet írtak bemelegítésként, majd 1 hét alatt megírtak egy teljes történetet. Első nap az első fejezetet, második nap a két második fejezetet… az 5. napon a 16 befejezést. Az elkészült 16, azonosan induló történet illusztrációkkal, nyomtatásban is megjelent, a látogatásuk alkalmával néhány példányt dedikáltunk. A könyvbemutatót megtisztelte jelenlétével a Maláj Nagykövetség tanácsosa, Mrs. Maslina Ngah Mamud. Tőle azt is megtudtuk, hogy korábban nem járt maláj diákcsoport Magyarországon.

A látogatást izgatott előkészületek előzték meg. Más kultúra, más vallás, más étkezési szokások… és más időjáráshoz szokott csoport érkezett hozzánk. A rövid 5 nap alatt a csoport megismerkedett Budapest főbb nevezetességeivel, a 10 fokos hőingással, esővel. Kiállták a próbát. Iskolánkban is eltöltöttek másfél napot. Megismertük egymás oktatási rendszerét, tanultunk egymástól éneket, táncot, történelmet és közös informatikaórán írtunk még néhány fejezetet a Story Trees történetekhez. A maláj-magyar szerzőpárosok a történetek írása közben egymással is megismerkedtek, rengeteg téma szóba került.

Szeptember 18-án nehéz volt a búcsúzás. A maláj lányok megfogadták, hogy még visszatérnek, a 11.e diákjai pedig elhatározták, hogy meglátogatják barátaikat, amint lehet…

Oldalterv: Onódy Eszter