PályázatokComenius együttműködés

My Voyage Of Discovery - Book

Az alábbi link segítségével elérhető a két éves Comenius projekt eredményeit összefoglaló, diákok és tanárok által készített digitális könyv, az MVOD-book. Jó olvasgatást minden érdeklődőnek és örömteli nosztalgiázást kíván a projektben résztvevőknek: mvod-book.pdf

Barcsa Orsolya, a projekt koordinátora

A program célja

A célja, hogy a diákok felfedezzék az iskola kapuin kívül a munka világát, és annak a régiónak, városnak a munkalehetőségeit, történelmi, kulturális, társadalmi és gazdasági adottságait, amelyben élnek. Ez a felfedezés nemcsak kifelé, a környezetre értendő, hanem befelé is: felfedezni a saját lehetőségeinket, adottságainkat és képességeinket, hogy ez segítse a diákokat a tanulmányaik befejezése után abban, hogy a számukra legmegfelelőbb foglalkozást vagy munkát tudják választani. A felfedezés egyszerre irányul a múltra és a jelenre. Felfedezni és megismerni a történelmi és társadalmi múlt valamint a jelen tapasztalatait, adottságait, hagyományait és a környezetünkben végbemenő változásokat. A különböző európai országban élő diákok a projektmunka során maguk dolgoznak, fedezik fel a munka világát és gyűjtik össze tapasztalataikat egy könyvben, és a maguk által készített honlapon abból a célból, hogy a megszerzett értékes információkat meg tudják osztani kortársaikkal, és mindenki számára elérhetőek legyenek.

Comenius programtervezet

Tervezett diákcserék a Comenius pályázat keretein belül (2013 – 2015.)

Időpont Fogadó fél Kiutazó fél Irányszámok Osztályok
2013.12.09-13. SZIG magdeburgiak (Németország) 15-20 fő 10.b, d, e
2014.06.15-20. Magdeburg SZIG 15-20 fő  
2014. 03.28-04.05. San Vito (Olaszország) SZIG 10-15 diák 10.a, b
2014. 09.08-12. SZIG San Vito 10-15 diák  
2014. 04.05-12. Son Verí Nou (Spanyolország) SZIG 10 diák 11.a, 12.e
2014. 09.08-12. SZIG Son Verí Nou 10 fő  
2014.04.07-13. Stadtlohn (Németország) SZIG 10 fő 9.d, 10.d
2014.09.08-12. SZIG Stadtlohn 10 fő  
2014. 07.06-12. Lengyelország SZIG 10 fő  
2014. 11.04-10. SZIG Ankara (Törökország) 10 fő  
2015. március Ankara SZIG 10 fő  
2015. tavasz Son Verí Nou (Spanyolország) SZIG 10 fő  
2015. ősz SZIG Son Verí Nou 10 fő  

Comenius projektértékelő találkozók

Tervezett időpont Fogadó ország Cél Résztvevők
2013. 09.25-29. Stadtlohn Projektnyitó, egyeztető tárgyalások Minden résztvevő partneriskola diákdiplomatái+projekt koordinátora(i)
2014. 05.24-28/29. Ankara A projekt haladásának ellenőrzése, beszámolók Minden résztvevő partneriskola diákdiplomatái+projekt koordinátora(i)
2015. 05.28-31. Budapest Projekt zárása Minden résztvevő partneriskola diákdiplomatái+projekt koordinátora(i)

Folytatódik a nemzetközi felfedezőút

Immár második évébe lépett az aktuálisan futó Comenius projekt és folytatódik a barangolás a munka világában, a múltban és a jelenben.

A héten három ország delegációja látogat iskolánkba: Olaszországból a San Vitó-i Liceo Filandiere, Spanyolországból a mallorcai Colegio Coop. Son Verí Nou, Németországból pedig a stadtlohni Geschwister-Scholl Gymnasium tanulói érkeznek hozzánk. A vendégfogadásban összesen 33 diákunk vesz részt. A héten zajló változatos programok között szerepelnek iskolai, budapesti és vidéki események is.

2013/2014-es tanév

Talán minden eddiginél mozgalmasabb, élményekben és utazásokban gazdag tanévet tudhatunk magunk mögött. A testvériskolai kapcsolatok sokaságának köszönhetően iskolánk diákjai az idén a hagyományosnak nevezhető úticélokon túl (Németország, Olaszország, Erdély) új helyszínekre is eljuthattak (India, Törökország, Spanyolország). A „My Voyage of Discovery” című Comenius projekt segítségével az elmúlt néhány hónapban összesen 78 diákot utaztattunk 4 országba (Németország, Olaszország, Spanyolország és Törökország).

Gdanskban jártunk

Július 6-án reggel izgatottan sorakoztunk fel az Orangeways buszmegállóban, mert nem kis kalandra vállalkoztunk: 6+11 órás buszút várt ránk, hogy eljussunk a Balti-tenger partjára, Gdanskba, hogy részt vegyünk egy lengyel-német-magyar táborban stadtlohni és magdeburgi Comenius-partneriskoláinkkal, valamint egy lengyel iskola diákjaival közösen.

Évértékelő konferencia, Ankara

Hat tanuló és három tanár (köztük Lázár Tibor igazgató úr) képviselte iskolánkat Ankarában, az Altin Egitim Gimnáziumban megrendezésre kerülő Comenius évértékelő konferencián, melyen részt vett az összes partneriskola delegációja. A cél a Comenius program eddigi haladásáról szóló tájékoztatók, beszámolók megtartása; a további programok, tervek megvitatása; és az eddigi tapasztalatok összegzése volt.

Az ankarai út diákszemmel I.

2014. május 24-én három tanár kíséretében Törökország fővárosába, Ankarába utaztunk mi, a diákdiplomaták négy fős csapata kiegészülve két istvános diáktársukkal.

Az ankarai út diákszemmel II.

Elérkeztünk a két éves Comenius program feléhez. Erről egyből a jó öreg ʻfélig üres vagy félig teli pohár’ esete jut az eszembe. Egy év eltelt. Emlékszem tavaly januárban még milyen esetlenek voltunk, idegenek, bár akkor sem tartott sokáig az összecsiszolódás. Hamar megtaláltuk az összhangot, s ebben a programok sokat segítettek. Akkor még minden iskolából csak két diák vett részt az Comenius előkészítő konferencián. Azóta többen lettünk. A baráti kör nagyobb lett.

A stadtlohni diákcsere

2014. április 7. és 13. között iskolánk két tanára és tíz diákja utazott Stadtlohnba, ahol a Geschwister Scholl gimnázium vendégei voltak. Az egyhetes programban a San Vitó-i olasz csoporttal együtt vettek részt. A program témája a régió – Münsterland és a Rurh vidék - ipara, annak múltja és jelene.

A mallorcai diákcsere

Az április elején lezajló mallorcai utazás célja az volt, hogy a magyar és a spanyol diákok megismerkedjenek, és együtt fedezzék fel a munka világát, azon belül is a turizmus és a vendéglátás szektort, és annak a tájra, valamint a hagyományos életformákra gyakorolt hatását. A program keretein belül 10 magyar diákot látott vendégül a mallorcai Colegio Coop. Son Verí Nou 9 spanyol diákja. A magyar diákcserével egy időben zajlott az olasz-spanyol és a német-spanyol csere is, ezért az egy hetes program bizonyos elemein együtt vettek részt az olasz tanulók is magyar társaikkal.

Mallorca diákszemmel

2014. április 5. és 12. között iskolánk tíz diákja Palma de Mallorcára utazhatott a Comenius program keretében. Mallorca a Baleár-szigetek legnagyobb tagja és az emberek körében igen kedvelt turisztikai célpont. A sziget rendkívül sok lehetőséget kínál, mint például napozás a homokos parton, fürdés a tengerben, vásárlás a sok Váci utca jellegű negyedben és étkezés az egzotikus éttermekben. Ez volt a klisé, viszont csoportunk közelebbről és mélyebbről is megismerhette Mallorcát.

A San Vito-i olasz csereprogram

2014. március 28-április 5. között a san vito-i Le Filandiere Gimnázium látott vendégül tizenkét magyar diákot és két kísérő tanárt. A mobilitás témája a munka és a gasztronómia világa. A fogadó diákok programindítónak előadást tartottak a sonkakészítés módjairól, a híres friuli San Daniele sonka gyártásáról. Jártunk az udinei Néprajzi Múzeumban, ahol a diákok adatokat gyűjtöttek a hagyományos paraszti élet tárgyi és szellemi kultúrájáról. Ez később, amikor fogadjuk az olasz csoportot, a magyarországi paraszti élettel való összehasonlítás alapja lesz.

Az olasz út diákszemmel

Az indulást megelőző türelmetlen visszaszámlálás és izgalom számomra az utolsó héten érte el a csúcspontját. Egészen annyira, hogy pénteken, és ezt többen is tanúsítani tudnák az osztályomból, már csak vigyorogni és ugrálni tudtam egész nap. Kicsit ugyan tompított az izgalmon a buszban töltött 8 órányi utazás, amely alatt bármilyen pózba helyezte magát az ember, elaludni képtelenségnek tűnt, sőt még az annak előtte jól bevált földön-fekvő pozíció sem bizonyult sokáig tűrhetőnek...

Magdeburg - Budapest csereprogram

A magdeburgi Hegel Gimnáziummal több éves kapcsolatunk van, az előző projektben is dolgoztunk együtt, így biztosak lehettünk a minőségben. Ezért is vállalkoztunk a nyitó fogadásra 2013. december 09-13. között.

Projektnyitó konferencia

Stadtlohn, 2013.09.25-29.

„Az én felfedezőutam” című Comenius projekt első rendezvénye a stadtlohni Geschwister Scholl Gimnáziumban megrendezésre kerülő nyitókonferencia volt, melyen részt vettek a partnerintézmények tanárai és diákdiplomatái. Sajnos a norvég partneriskola nem tudott jelen lenni az eseményen, de a többi 7 iskola képviseltette magát.

A stadtlohni konferencia diákszemmel

Az idei tanévben újra nyert és részt vett iskolánk a neves Comenius programban. A nyitókonferenciára a németországi Stadtlohnban került sor 2013. szeptember végén. Ide repült el a négy diákdiplomata (Varga Bori, Kotormán Adél, Hartyánszky Pisti, Simon Tamás) három kísérőtanárral (Borosné tanárnő, Zsiday tanárnő és Barcsa tanárnő személyében). A mi feladatunk az volt, hogy megismerkedjük a két éves projekt tartalmával, a létrehozott közös honlappal; tartsuk a kapcsolatot a külföldi és a magyar diákok között; bemutassuk és képviseljük a saját kultúránkat, szokásainkat; és hazahozzuk a kint tanultakat.

Oldalterv: Onódy Eszter