PályázatokComenius együttműködésProjektnyitó konferencia

Projektnyitó konferencia

Stadtlohn, 2013.09.25-29.

„Az én felfedezőutam” című Comenius projekt első rendezvénye a stadtlohni Geschwister Scholl Gimnáziumban megrendezésre kerülő nyitókonferencia volt, melyen részt vettek a partnerintézmények tanárai és diákdiplomatái. Sajnos a norvég partneriskola nem tudott jelen lenni az eseményen, de a többi 7 iskola képviseltette magát.

A találkozó célja az ismerkedés és a diákdiplomaták bemutatkozása, valamint a feladataikkal való megismertetés volt. Minden diákdelegációnak készülnie kellett egy 10-15 perces előadással, melynek segítségével bemutatták országukat és iskolájukat. A magyar diákok kezdtek, és egy igen színvonalas prezentációt adtak elő. Ezután sorra bemutatkoztak a partneriskolák delegációi, majd a diákdiplomaták is jobban megismerkedtek a projekt lényegével és feladataikkal, hiszen a projektet koordináló stadtlohni tanárok összefoglalták a 2 éves projekt lényegét, az elvégzendő feladatokat és az elérendő célokat (bepillantást nyerni és felfedezni a munka világát, az egyes országok aktuális munkaerő-piaci helyzetét; segíteni a diákokat abban, hogy megtalálják a számukra tökéletes szakmát; kulturális- és nyelvi ismereteket szerezni az adott országban, azért hogy a jövőben minden szempontból kompetens diákok kerüljenek a munkaerőpiacra; kapcsolatokat teremteni az iskolák és a cégek között; megismertetni a diákokat a különböző szakmák képviselőivel, a munka világának szereplőivel). Később bemutatásra került a projekt közös honlapja (www.time4us.eu), ahol a diákcserék tapasztalatait és élményeit osztjuk meg egymással, s melynek szerkesztése a diákdiplomaták egyik fő feladata. Ezt követően a török partner ismertette azt a pályaorientációs felmérést, melyet minden partneriskola 20 diákjának kell kitöltenie a tanév során, hogy elkészülhessen egy reprezentatív nemzetközi összehasonlítás. Az első napot a stadtlohni polgármesternél tett látogatással és egy rövid városnéző sétával zárta a nemzetközi csapat.

A következő délelőtt is intenzív munka folyt, hiszen miközben a diákok egy rövid kirándulást tettek a helyi Lichtgitter gyárban, mi tanárok megállapodtunk és véglegesítettük a diákcserék és a következő projekttalálkozó dátumát, a résztvevő tanulók létszámát. Megszületett a két éves projekt találkozóit felsoroló programnaptár, átbeszéltük az elkövetkező tanév diákcsere eseményeit és a ránk váró feladatokat. A délutáni program egy közös kirándulás volt a bocholti textilmúzeumba.

Másnap folytatódott a környék és a helyi sajátosságok felfedezése, ami immár nemcsak Németországra korlátozódott, hiszen a nap során átbicikliztünk a szomszédos holland településre, ahol a winterswijki partneriskolát is bejártuk. Magyar diákjaink a találkozó során végig aktív szerepet játszottak a kapcsolatépítésben és az események dokumentálásában, valamint beletanultak a projekt honlapjának kezelésébe, szerkesztésébe.

Barcsa Orsolya tanárnő

Oldalterv: Onódy Eszter