PályázatokComenius együttműködésMagdeburg - Budapest csereprogram

Magdeburg - Budapest csereprogram

A magdeburgi Hegel Gimnáziummal több éves kapcsolatunk van, az előző projektben is dolgoztunk együtt, így biztosak lehettünk a minőségben. Ezért is vállalkoztunk a nyitó fogadásra 2013. december 09-13. között.

16, zömében 10. osztályos tanuló alkotta csoportunkat. A „Munka” témakörén belül a művészi kézimunka területét választottuk, elsődlegesen a bábművészetet. Az ötletet helyi jellegzetesség adta: Magdeburgban található Európa legnagyobb bábgyűjteménye, s kétévente júniusban itt rendezik a nemzetközi bábfesztivált. Az európai bábművészet nagy szerepet játszott a klasszikus művek terjesztésében is, így a Faust-történet első színházi bemutatója bábelőadás volt. Csoportunk programja a színház formáira is kiterjedt. Budapesten megtekintettük a Bajor Gizi Színészmúzeum bábkiállítását, majd a színházintézet munkatársai két bábjáték-típus: az árnyjáték és a marionett-készítés rejtelmeibe vezettek be bennünket. Több színházi előadást iktattunk programunkba: Carmen (Erkel Színház), Odüsszeusz (Bábszínház), tánc- bábjáték együttese (Várszínház – Vaskakas Bábszínház). A célzott programok mellett kirándultunk a Dunakanyarba (Esztergom, Szentendre). Záró programunk városnéző hajózás volt, mintegy összefoglalva az addig csoportokban megtekintett látnivalókat. Tartalmas hetet zártunk, melynek eseményeit fűszerezte az adventi hangulat.

Június 15-20. között látogattunk mi Magdeburgba. Hasonló irányú tevékenység jellemezte az ott töltött napokat is. Rendkívül gazdag, a bábművészet fejlődését bemutató kiállítást tekintettünk meg, majd magunk is alkothattunk : ugyanabból a három geometriai formából készíthettük el álomfiguránkat. Sok kreatív megoldás született, a foglalkozás végén mindenki bemutatta alkotását. Célunk volt a Faust - interpretáció kérdését is érinteni, így kirándulásunk a Harz-hegységbe vezetett, itt a Hexentanzplatzon ( Boszorkánytánc tér) olvastuk fel Faust nagymonológját, a megismerésre törekvő és kételyekkel küzdő ember magánbeszédét magyarul és németül. Jártunk Qedlingburgban, a középkori hercegség egyik központjában. Itt megcsodálhattuk a névtelen mesteremberek ma már műalkotásnak számító alkotásait, elsősorban a Fachwerkhaus építőművészetét. Bizonyság ez a világörökséghez tartozó kisváros arra, hogy a mesterségbeli tudás nélkülözhetetlen a maradandó érték létrehozásához. Gazdagította a hét programját iskolalátogatás is, valamint Magdeburg nevezetességeinek megtekintése. Kiemelkedik a Jahrtausendturm, az ezredfordulóra készült, az emberiség tudományos fejlődését reprezentáló sajátos múzeum, melyben a látogató megtapasztalhatja az egyes századok szellemét, maga is végezhet kísérleteket, többek között a híres magdeburgi gömbökhöz kötődő felfedezést is. Összességében élményekkel teli két hetet dolgoztunk partnereinkkel, a közös manuális tevékenység különösen sikeresnek mondható, mindkét csoport aktivitása dicsérendő. Nem csupán elképzeléseinket valósítottuk meg, barátságok is születtek.

A két utazás között végzett tevékenység:

Ajándékaink kézimunkával készültek: festett üvegeket készített a partnereknek a 10.b lánycsapata, barátságkarkötőket a 10.d osztály, Faust-monológját Kovács Tamás (10.d) adta elő, Juhász Enikő (10.e) két bábfejet készített (égetett agyag) : Faust és Mefisztó figuráját, vélhetően ezek helyet kapnak az iskola állandó kiállításán.

Kovács Ilona tanárnő

Oldalterv: Onódy Eszter