PályázatokComenius együttműködésÉvértékelő konferencia, Ankara

Évértékelő konferencia, Ankara

Hat tanuló és három tanár (köztük Lázár Tibor igazgató úr) képviselte iskolánkat Ankarában, az Altin Egitim Gimnáziumban megrendezésre kerülő Comenius évértékelő konferencián, melyen részt vett az összes partneriskola delegációja. A cél a Comenius program eddigi haladásáról szóló tájékoztatók, beszámolók megtartása; a további programok, tervek megvitatása; és az eddigi tapasztalatok összegzése volt.

Miután a partneriskolák mindegyike beszámolt a tanév során lezajlott diákcserékről, értékelte azokat, felvázolta a jövő évben esedékes utazások menetét. A pozitívumok mellett megemlítettük az eddig tapasztalt nehézségeket, és közös megoldási javaslatokat hoztunk azok áthidalására. A jövőbeli feladatok kapcsán beszéltünk a projekt végtermékeként létrehozandó könyv tartalmáról, formátumáról és megegyeztünk a kivitelezés mikéntjéről, és az elkészítést érintő határidőkről. Mivel a könyv nyomtatása a magyar fél feladata, ezért aktív szerepet játszottunk a megbeszélés alakításában. Továbbá megegyeztünk a záró konferencia időpontjáról, melynek iskolánk ad otthont jövő év májusában. Szintén megvitatásra került az új pályázati rendszer és a jövőbeli tervek egy újabb közös projektet illetően.

A munkamegbeszélések mellett jutott idő a török iskola megismerésére és bejárására, valamint néhány élvezetes kulturális programra is. Nemcsak Ankara legnevezetesebb látnivalóit tekintettük meg, hanem a házigazdáink jóvoltából egy egész napos kappadókiai kiránduláson vettünk részt, melynek során bejártuk a régió legszebb városait, a nap végén pedig lehetőségünk nyílt kipróbálni a fazekas mesterséget egy tradicionális műhelyben.
Diákjaink most is élvezhették a fogadócsaládok vendégszeretetét, és újabb betekintést nyertek egy másik ország kultúrájába, szokásaiba, mindennapi életébe. Egy délelőtti közös program keretén belül török táncokat tanultak, valamint együtt dolgoztak a projekt honlapjának fejlesztésén. Különleges élmény volt számunkra, hogy fogadott minket az ankarai magyar nagykövet, így néhány kellemes órát tölthettünk a társaságában.

Barcsa Orsolya tanárnő

Oldalterv: Onódy Eszter