Informatika hét

Szalayné Tahy Zsuzsa - 2014-11-01

Az európai Code Week (http://codeweek.eu/) programhoz kapcsolódva szerveztük meg idén október 13-18 között a már hagyományosnak számító tanévkezdő informatika hetet.

Keddtől péntekig tartott a LEGO robot programozási csapatverseny. A verseny folyamán a csapatoknak különböző feladatokat kellett végre hajtatniuk az általuk épített robotokkal. Ezeket a feladatokat mind az öt csapat kiválóan teljesítette és a bemutatók során látványos versengés alakult ki a robotok között. A versenyen első helyezést el a 8 Smopu!M fantázia nevű csapat, melynek tagjai: Báskay Dávid, Blum Balázs, Szenczy Balázs, Tallósi Máté. Holtversenyben a második helyen zárt a Pöttyös Rudi és a Veni Vidi Vici csapat. A csapattagok: Fehér Tamás, Hotfaludi Ádám, Hotfaludi Péter, Hörömpöli Richárd, Oláh Kristóf, Czurkó Dániel, Mike Domonkos, Nagy Zoltán, Szűts Mátyás, Visy Tamás. Gratulálunk az összes résztvevőnek helyezéstől függetlenül, mert mindenki sikeresen teljesítette az előírt feladatokat.

Szerdán nyitott a Programbörze. Ezen hagyományosan a diákok mutatták be saját készítésű programjaikat. Idén 19 program várta az érdeklődőket. Bár a legnépszerűbb a tanárok fényképeivel kiegészített 2048 játék volt, mellette számos más játékot, szimulációt illetve szokatlan technikát felhasználó programokat is ki lehetett próbálni. A közönségszavazatok alapján a legjobb játék az Akasztófa+ lett. Szimulációs programok közül a 3D rajzolás wii-vel nyerte el a pálmát, a speciális technikák alkalmazásai közül a 3D Snake keltette fel leginkább az érdeklődést. A programokat a diákok független szakértőnek is bemutatták. Dr Czirkos Zoltán, a BME-VIK mérnök informatikus hallgatóinak programozást tanít. Ő Udvardi Péter munkáját értékelte legtöbbre, de a második helyezésről nem tudott dönteni. Bodnár Anna, Maizl Noémi, Szkupien Péter és K. Szabó Zoltán beszámolói a legjobb „nagyházi” bemutatókra emlékezették.

A programok:

Név Program
Bodnár Anna Iro (képernyőreírás)
Baczay Attila 2048– SzIG Edition
Bányász László Black Jack
Maizl Noémi BMP recolor
Maizl Noémi Szteganográfia
progtáborosok CIV – programok harca
Szkupien Péter Gyermekvasút szimulátor (részlet)
Udvardi Péter 3D rajzolás Wii-vel
Udvardi Péter Kinetikus gáz – szimuláció
Udvardi Péter Path Tracer
Bodnár Anna Physics Memory Game
K. Szabó Zoltán 15-szegmenses betűíró
Bodnár A., Borbás B., Susits M., Udvardi P. 3D Snake – LED-kockán
K. Szabó András Digitális óra
K. Szabó András Pulzusmérő
Orbán Balázs Akasztófa+
Orbán Balázs Bump the Balls
Orbán Balázs Funny Ball
Orbán Balázs TouchSpark

Október 17-én pénteken délután az Iskolanyitogatón érdeklődő általános iskolások és szüleik is megtekintették a börzét, kipróbálták a programokat, szurkoltak a LEGO robotok szumó versenyén.

Oldalterv: Onódy Eszter