Látogatás a Műszaki Egyetem Nukleáris Technológiai Intézetébe

K. Szabó András - 2015-02-05

A 2015-ös év a fizikaszeretőknek jól kezdőtött. Néhány héttel a téli szünet után, mikor már az áhított síszünet ölelte a tanulókat, néhány Istvános diák (köztük jómagam) lehetőséget kapott a Budapesti Műszaki Egyetem kutatóreaktorának meglátogatására.

Reggel 9:15-kor találkoztunk a Petőfi híd budai hídfőjénél, ahol Gyimesi Tanárnő, illetve Barátom Édesapja, Csurgai-Horváth László (akitől a lehetőséget kaptuk) összefogták a csapatot, és megindultunk a reaktorhoz. Az épület, vagyis maga a kutatóközpont egy félig a földbe süllyesztett gömb, becsléseim szerint (ez vitatható) harminc-harmincöt méteres átmérővel.

Érkezés után kaptunk védő (pontosabban csak megkülönböztető) köpenyt, cipővédőt, majd befelé a látogatói kártyánk beléptetőrendszerhez való érintésével és egy sugárkapun való áthaladással kezdtünk, majd az ,,idegenvezetőnk" jóvoltából ismerhettük meg az atomfizika részleteit. Körbevezettek minket, láttunk kutatólaboratóriumokat, csőpostát (ez utóbbit a rövid felezési idejű radioaktív anyagokkal való kísérletezéshez használják) és belenézhettünk magába a reaktorba működés közben!

Amikor belenéztünk (a tetején), első látásra egy csődzsungel tárult elénk, amelyet a technikai eszközök, mint például besugározó kamrák, tartályok, és emelőkarok látványa tarkított. Világított egy lámpa, hogy láthassuk a technikai hátteret, majd amikor lekapcsolták a fényt, egy gyönyörű, a tartály alján levő kékes izzás tekinteteket vonzó látványába merülhettünk bele. Ez volt a Cserenkov-sugárzás, ami radioaktív sugárzásnál van jelen fénysugárszás formájában.

Megtekinthettük továbbá a vezérlőtermet is, ahol idézem: ,,eszközök a hatvanas évektől a mai napokig" fordulnak elő, ettől függetlenül modern szabályozórendszer vigyáz a reaktor, és az emberek biztonságára.
Látogatásunk végpontjaként lehetőségünk (és persze kötelességünk) volt élesben kipróbálni a sugárkaput, amely Gyimesi Tanárnőnél be is sípolt, ezzel sok embert megviccelve - utólag kiderült, a Tanárnő kíváncsi volt, milyen jelzést ad a sugárkapu, ha baj van.

Néhány további adat a reaktorról: Maximális teljesítmény: 100 kW (amikor belenéztünk pusztán 20 kW-on működött) Méretek: a reaktormag 50 cm hosszú 1,5 cm átmérőjű fűtőanyagrudakból áll, melyek egy 50x50x50 cm-es reaktormagot alkotnak. A hűtőtartály egy 5 m magas, 1,4 m atmérőjű alumíniumtartály, lassító és hűtőközege is víz. Szabályozórendszer: egy biztonsági, egy félautomata és egy manuális bór-karbid szabályozó rúdból áll. Védelem: 1-3 m vastag beton, baritbeton.

Köszönjük a lehetőséget! K. Szabó András

Oldalterv: Onódy Eszter