Istvános diákok a napfényes Costa Braván

Kozma Szabolcs 11.b - 2015-08-24

Remek hangulatban telt és feledhetetlen élményeket jelentett a részt vevő diákok és tanárok számára az idén nyáron újra megvalósult spanyol út. Augusztus 15-én indult útnak a 20 fős istvános csapat és tíz napot töltöttünk Spanyolország északi részén a Costa Braván. A strandolás és a nyelvtanulás mellett kulturális programok és városnéző séták fűszerezték napjainkat. De mindez hitelesebb, ha egy résztvevő diák szemszögéből látható.

Spanyolországi élményeim

A spanyolországi utunkat Barcsa Orsolya tanárnő tette lehetővé, a Világjáró utazási iroda kereteiben. A kiutazást busszal oldották meg a programszervezők, amely kevésbé volt megterhelő, mint ahogy azt elsőre gondoltam volna.

Szállást a Camping Cala Llevadó nevezetű tengerparti öbölben elhelyezkedő létesítményben kaptunk. Ezen hely kiválóan felszerelt, a tisztálkodás és az étkezés is a megfelelő módon történt, az elszállásolás pedig a legkevésbé sem volt kifogásolható.

Programcsomagunk temérdek különféle programot tartalmazott, amely a spanyol kultúrát más és más szemszögből engedte megismerni. Természetesen a kötött, előre leszervezett események mellett lehetőségünk nyílt a szabad, egyéni időtöltésre is.

Részt vettünk egész napos barcelonai városnézésen, ahol a Gaudí házakat csodálhattuk meg, láthattuk a Sagrada Famíliát teljes pompájában, a Pueblo Españolt avagy a spanyol skanzent, az olimpiai stadiont, a Ramblast, a Gótikus negyedet és a Fuentes de Montjuic-ot (zenélő, színes szökőkút), esti programként  pedig tapas és flamenco esték szolgáltak új élményül.

A környező városokat is meglátogattuk, avagy Tossa de Márt és Lloret de Márt. Mind a két város gyönyörű és egyedi, a Costa Brava igazi gyöngyszemei. Ezen városok meglátogatása mellett hajókirándulásra is lehetőségünk nyílt, amely a káprázatos part menti világot mutatta be számunkra.

Személyes meggyőződésem hogy kihagyhatatlan lehetőség minden Istvános diák számára ez az utazás, hiszen vegyíti a katalán kultúra megismerését a tengerparti kempingezés élményével, közben helyiekkel és turistákkal egyaránt megismerkedhetünk. Külön köszönet kísérőtanárainknak, Barcsa Orsolyának, aki lehetővé tette az utazást, és tapasztalatával segített minket, és osztályfőnökömnek, Pusztai Máriának, aki az istvános közösséget egyengette belülről.

Kozma Szabolcs 11.b

Oldalterv: Onódy Eszter