Kirándulás Soponyára

Csépke Flóra 8.b - 2015-09-21

A hely neve – Soponya – első hallásra idegenül csengett, ahová a „jutalomjegyünk” szólt, amelyet a Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi csapatverseny döntőjében, a terepmunkán elért első helyezésért kaptunk.

Soponya a Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzetében, Székesfehérvár és Siófok között félúton terül el, a legjelentősebb természeti értéket az itt fészkelő madárvilág adja, de híres a terület vadgazdálkodása is. A kiruccanás célpontja a Soponyai Ökoturisztikai Központ volt, ahová felkészítő tanárunk Csupák Adrien vitt el bennünket. A Központ a terület több évszázados vadászati kultúráját, vizes élőhelyének gazdag madárvilágát kiállítás keretében is bemutatja.

Érkezés után megismerkedtünk a központ két munkatársával, Eszterrel és Bálinttal, akik a séták során kalauzoltak bennünket. Elsőként megnéztük a hely kiállítását, ahol a területre jellemző állatokkal kezdtük az ismerkedést. Játékos feladatokat is kaptunk a programhoz, amelyet a nap folyamán együtt oldottunk meg. A tárlatvezetés után terepre mentünk, először a Horgász tóhoz, madár-lesre. Több különböző fajt figyelhettünk meg természetes élőhelyén, pl. szürke gémet, cigányrécét. Ezután a madárkertet néztük meg, ahol többek között a nagy testű futómadár, emu is él. Ebéd után pedig a nagyvadakat látogattuk meg, dám- és gímszarvasokat láttunk. A hely- és a látogatók kedvencét – Déneskét a dámszarvast meg is etethettük és simogathattuk a kerítésen keresztül. A séták során sok más állatot is láttunk, vízisiklót, imádkozó sáskát.

Délutánig tartott a program, amely hazák egyik érdekes természeti élőhelyét ismertette meg velünk, hasznos tudnivalókkal és érdekes élményekkel gazdagítva bennünket.

Köszönjük.

Oldalterv: Onódy Eszter