smopu!M @ World Robot Olympiad 2015

Szalayné Tahy Zsuzsa - 2016-01-03
A májusi tatabányai regionális forduló High School kategóriájának megnyerésével smopu!M csapatunk - Czurkó Dániel, K. Szabó András és Udvardi Péter (felkészítő: Somos Balázs) - kvalifikálta magát a 2015. novemberben Dohában megrendezésre került World Robot Olympiad 2015 versenyre.

A májusi tatabányai regionális forduló High School kategóriájának megnyerésével smopu!M csapatunk - Czurkó Dániel, K. Szabó András és Udvardi Péter (felkészítő: Somos Balázs) - kvalifikálta magát a 2015. novemberben Dohában megrendezésre került World Robot Olympiad 2015 versenyre.

A regionális fordulót követően felkészülésünket egy teljesen új elgondolású robot megépítésével kezdtük. Októberre egy versenyképes, programozásra váró szerkezet készült el. Igyekeztünk a legbiztosabb és leggyorsabb megoldást megvalósítani. Így jött az ötlet, hogy a hegyek közötti navigáció során a szín- és fényszenzorok mellett gyro-szenzort is használjunk, mely egyszerűbb, gyorsabb mozgást tesz lehetővé. Az ötlet elméletben jó volt, de a gyakorlatban problémába ütköztünk. A szenzor, használata közben, véletlenszerűen hibás adatokat kezdett küldeni, melyek a robot mozgásszabályozását összezavarták. Mivel a hiba eseti volt és az eszköz sokszor hibátlanul működött, bízva a szerencsében, nem vetettük el használatát. A versenyre indulás előtt a robotunk a megadott időn belül, hibátlanul teljesítette a megadott feladatokat.

A verseny helyszínén eleinte problémáink akadtak a gyro-szenzorral a színbeolvasás kapcsán, így igyekeztünk ezt vonalkövetéssel kiküszöbölni. Majd kiderült, hogy a csarnok erős megvilágításában szenzoraink nem voltak képesek érzékelni a zöld színt. Így azokat közelebb kellett tennünk a talajhoz, amitől viszont a robot vonalkövetési képességei romlottak jelentősen, így át kellett hangolni a teljes kódot. Ez azt jelentette, hogy aznap több mint 12 óra hibajavítás után éjfélkor a szálláson jutottunk el odáig, hogy a robot újra funkcionált, viszont tudtuk, hogy a pályán még sokat kell majd hangolni a működésen mire optimális lesz. A verseny napján azonban minden ellenünk dolgozott. A gyro-szenzor addig sosem tapasztalt gyakorisággal mondta be az unalmast, emellett a vonalkövetés további hangolást igényelt a 180 fokos fal melletti fordulással egyetemben. Utóbbi azért jelentett nehézséget, mert az otthoni gyakorlópálya körül nem volt plexi, melybe azonban robotunk a helyszíni tesztek során beleütközött, így ezt is orvosolni kellett.

A verseny a robot szétszedésével, majd egy 2,5 órás összerakással indult. Ezt követte három futam, amelyből kettő elment a végső simításokra. A harmadik futam előtt már újra volt sikeres tesztünk, de a megmérettetésen a gyro-szenzor lefagyott.

Bár végül nem szereztünk helyezést, láthattuk, hogy sikeres tesztjeink elegendőek lettek volna az első 16-ba jutásra. A mezőny fele hozzánk hasonló eredménnyel, lényegében pont nélkül fejezte be a versenyt, ahol az első forduló a technika ördögének a legyőzése. Akiknek sikerült bejutniuk a döntőbe, nálunk jóval több tapasztalattal, rutinnal versenyeztek, de most mi is rengeteget tanultunk.

A versenyen részvételünket több cég és magánszemély támogatta, akiknek segítségét ezúton is szeretnénk megköszönni.

Kiemelt támogatónk a National Instruments és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, de nem tudtunk volna részt venni a versenyen az Attraktív Kert Kft, a Neudoerfler, a Terció Budapest Kft, a DoWork Kft. és mintegy tucatnyi volt Istvános diák támogatása nélkül. Külön szeretnénk megköszönni a Dohában dolgozó magyarok, volt Istvánosok (Biro Diána, Szücs Enikő, Székely Judit és férje) gondoskodó támogatását.

Oldalterv: Onódy Eszter