Németországi ifjúsági konferencia

Erdős Orsi, Goto Erik, Szenczy Balázs 10.e - 2016-09-15

2015 március első hetében abban a megtisztelő feladatban volt részünk, hogy képviselhettük iskolánkat (és Magyarországot) egy nemzetközi diákkonferencián (European Youth Conference), melynek ebben az évben Németország adott otthont. Az idei téma a migráció és a migrációs válság volt. A témát másik 9 ország diákjaival együtt működve boncolgattunk közel öt napon keresztül.

Március 11-én, a több órás vonatút után fáradtan, de annál lelkesebben érkeztünk meg a helyszínre, a gladenbachi ifjúsági táborba. Lassan az összes résztvevő megérkezett, s rögtön fel is kerekedtünk, hogy felfedezzük a szomszédos kis várost. Az este folyamán hangulatos játékok segítségével ismerhettük meg a többi diákot.

Másnap délelőtt nemzetközi prezentációkkal kezdtük a napunkat, amikben minden ország bemutathatta, hogy ők és iskolájuk hogyan vélekednek a kérdésről. Mi egy alaposan kidolgozott, figyelemfelkeltő “Prezivel” készültünk, amiben helyet kapott az Istvános diákok által kitöltött átfogó kérdőív eredménye is. (Ezúton is szeretnénk megköszönni azoknak a tanulóknak a segítségét, akik kitöltötték.) Miután megbeszéltük és kiemeltük a legfontosabb témákat a prezentációkból, nemzetközi csoportokat alkottunk és ezeken a témákon kezdtünk el külön-külön dolgozni. A napot egy izgalmas “eurovíziós dalversennyel” zártuk, amelyre minden ország egy szórakoztató produkcióval készült. Egyesek saját számmal vagy tánccal, mások országuk egyik jellemző népdalával szálltak versenybe. A magyar csapat is nagyon kitett magáért, gitárral és montázzsal kísért éneklésünk végül a dobogó második fokára repített minket!!!!

Vasárnap a Hassen környéki erdőkben tettünk egy kellemes sétát, majd tovább dolgoztunk csapatainkkal az esti előadásra. A bemutatók során sokat nevettünk és remekül szórakoztunk! Többek között láthattunk egy kis role play előadást, a cup song kreatív átdolgozást, és egy rímekbe szedett helyzetelemzést is.

Utolsó napunkat a gladenbachi iskolában töltöttük. Felállítottuk otthonról hozott standjainkat, hogy az iskola német diákjai számára is megmutathassuk Magyarország helyzetét a témát érintően, és hogy bemutassuk iskolánkat. Később újra előadtuk a nemzetközi csapatokban kidolgozott színpadi jelenetek, majd egy sajtótájékoztató keretében válaszoltunk a közönség soraiban felmerülő kérdésekre. A napot egy marburgi kirándulással zártuk.

A Németországban töltött estéket sokszor színesítette disco, közös tánc és hangulatos éneklés a tábortűznél valamint titkos kirándulások az éjszakában! Nem volt ez másképp az utolsó este sem. Sajnos azonban gyorsan véget ért ez a vidám hangulatú pár nap, és az utolsó reggel mindenki elkezdett hazafelé szállingózni. Mi nagyon nehezen tudtunk csak elbúcsúzni újdonsült barátainktól. Ez alatt az öt nap alatt rengeteg tapasztalattal és élménnyel lettünk gazdagabbak, remek lehetőség volt arra, hogy különböző nemzetiségű/kultúrájú diákokkal ismerkedjünk meg. Azt is reméljük, hogy ez a kapcsolatépítés elősegíti a lehetséges testvér/ cserekapcsolatok kialakítását.

A konferencia végén arra a konklúzióra jutottunk, hogy fontos a hazájukat elhagyni kényszerülő menekültek támogatása és segítése, de lehetetlen mindenkit befogadni.

Erdős Orsi, Goto Erik, Szenczy Balázs 10.e

Oldalterv: Onódy Eszter