Matek hét

Juhász István - 2016-11-21

November 28-tól december 2-ig.

Kalandos krimifejtés
November 29 kedd, 3/4 3-1/4 5-ig a Díszteremben, 4-6 fős csapatokkal
A csapatok a szórakoztató vetélkedő során, a rendőrségi nyomozásban megszerzett információkból rekonstruálják a csavaros bűneseteket. A bűneset minél gyorsabb, minél széleskörűbb leírás összeállítása hozza meg a végső győzelmet. 

Mit csinál egy matematikus a bankban?
Előadás, november 30 szerda, 14 órától 15 óráig a Konorót teremben, előadó: Molnár-Sáska Gábor
A pénzügy világában, az árazáshoz, illetve a kockázatok számszerűsítéséhez modelleket használunk, mely modellekhez sok matematikára van szükség.  Az előadáson arról lesz szó, hogy mit csinál egy alkalmazott matematikus a bankban. Néhány egyszerű példán keresztül beszélünk arról, hogy mi a közgazdász, illetve, hogy mi a matematikus szerepe.

Asterix Qpa 7-12. osztályosok részére
December 1 csütörtök, 15:00 órától 16:30-ig a Díszteremben. 

A versenyen 4 fős csapatok fognak egymással és az idővel versenyezni, a rendelkezésre álló 90 perc alatt kell a feladatok közül minél többet helyesen megoldaniuk. Egy adott feladatra kapott végeredményt (egy 0 és 9999 közötti egész szám) befejezésig kell a verseny zsűrijének bemutatni. Amennyiben a válasz hibás, a csapat pontot veszít, de tovább gondolkodhat a feladaton; helyes válaszért a csapat megkapja a feladat pontszámát.
A verseny aktuális állása a helyszínen kivetítőn követhető lesz, így a 90 perc lejárta után a végeredmény is azonnal kiderül.
Csapatok az alábbi megkötésekkel alakulhatnak:

  • minden csapatban mind két nem képviseltesse magát, és legalább két évfolyam is szerepeljen benne.
  • a csapatokban legfeljebb 2 matematika tagozatos szerepelhet.

A krimifejtésre és a vetélkedőre itt jelentkezhettek.

Oldalterv: Onódy Eszter