A San Vito-i olasz csereprogram

2014. március 28-április 5. között a san vito-i Le Filandiere Gimnázium
látott vendégül tizenkét magyar diákot és két kísérő tanárt. A mobilitás témája
a munka és a gasztronómia világa. A fogadó diákok programindítónak előadást
tartottak a sonkakészítés módjairól, a híres friuli San Daniele sonka
gyártásáról. Jártunk az udinei Néprajzi Múzeumban, ahol a diákok adatokat
gyűjtöttek a hagyományos paraszti élet tárgyi és szellemi kultúrájáról. Ez
később, amikor fogadjuk az olasz csoportot, a magyarországi paraszti élettel
való összehasonlítás alapja lesz.

Gyárlátogatáson jártunk a san vito al tagliamento-i Bofrost-gyárban, ahol a
fagyasztott termékek gyártásának különböző munkafázisait ismerhették meg a
diákok. Itt többek közt azt is láthatták, milyen gyárban, egy gépsor mellett
dolgozni egész nap; látták a munkaszervezés fázisait, lehetőségük nyílt beszélni
a gyár vezetőivel. Ezt követően jártunk egy hagyományos agriturismo-ban (falusi
turizmussal egybekötött farm), ahol a tulaj évtizedek alatt épített, bővített
tanyájának működését láttuk, a zöldségtermesztés és sertéstenyésztéstől, azok
feldolgozásától az asztalra kerülő ételekig, a vendéglátás mikéntjéig. Riportot
készítettek a tulajdonossal, aki a munkája iránti szeretettől vezérelve adott
útravaló tanácsokat a gyerekeknek. Projekten kívüli kulturális programként
elmehettünk Triesztbe, ahol a Holokauszt emlékév jegyében megnéztük a San
Sabba-i egykori koncentrációs tábor helyén épült emlékművet. Kihasználva a
Miramare-kastély közelségét, ellátogattunk oda is. Utolsó nap a diákok az
iskolában dolgoztak, rendszerezték a megszerzett ismereteket, közös ppt-t
készítettek a héten gyűjtött anyagokból.

Ruszina Mónika, tanárnő