Ideiglenes felvételi rangsor

Kedves Felvételiző Diákok! Kedves Szülők!

Az jelen cikk végén található linken keresztül érhető el a felvételi rangsorok (felvételi jegyzék) lekérdezésére szolgáló felület. Minden, a szóbeli vizsgán részt vett tanulót rangsoroltunk. Minden rangsorolt tanuló az oktatási azonosítója beírásával tudhatja meg az összefésült rangsorokban elfoglalt helyét (egy-egy tanuló minden olyan osztály rangsorában szerepel, amelyet a jelentkezési lapján megjelölt).

 

Figyelem!

2021. szeptemberében két azonos tantervű négyévfolyamos osztályt indítunk a felvételi tájékoztatónkban meghirdetett módon. A két osztályba egy kódon lehetett jelentkezni, tehát a négyévfolyamos képzésre a közös listából 68 tanuló kerül be. A felvételt nyert tanulók osztályokba sorolása a második idegen nyelv választása alapján történik: a „c” osztályba a két újlatin nyelvet, a spanyolt vagy az olaszt választók kerülhetnek be, míg a „d” osztályba a németet kezdő vagy haladó szinten tanulók fognak besorolást nyerni. A felvett diákok nyelvválasztása a rangsorban elfoglalt helyezésük alapján érvényesül: egy adott nyelvre történő túljelentkezés esetén a felvételi rangsorban előrébb szereplő diákok kerülnek be az adott nyelvi csoportba (így a megfelelő osztályba is), a többiek a második vagy harmadik helyen választott nyelvet tanulhatják majd.

 

Március 22-24. között lehetőségük lesz a jelentkezési sorrend megváltoztatására, új osztály felvételére. Az iskolán belüli új osztály felvételének csak a hatévfolyamos képzésben van  jelentősége. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy aki a szóbeli felvételi idejéig nem nyilatkozott még az „a” osztály választásáról, annak az „a” osztály végső rangsorának elkészítésénél a matematika pontszáma mindenképpen alacsonyabb lesz, mint a „b” osztály esetén. A szóbeli alkalmával ugyanis nem kapott olyan nehezebb kérdéseket, melyek az „a” osztály rangsorának megállapításakor beszámítanak.

 

Amennyiben úgy ítéli meg, hogy gyermeke – sorszáma alapján – jelenleg nincs a bejutók között, kérjük, mielőtt a jelentkezés során megjelölt iskolák sorrendjét megváltoztatná, gondoljon a következőkre:

– Sok olyan felvételiző diákunk van, akik két osztályunkba is jelentkeztek, ezért mindkét osztály rangsorában szerepelnek. Mivel felvételt csak az egyik osztályba nyerhetnek, ezért a másik osztály rangsorában mögöttük állók bejutását ők nem akadályozzák.

– Vannak a felvételizők között olyan tanulók, akik legnagyobb sajnálatunkra nem a Szent István Gimnáziumot fogják választani első helyen. Ha ők más iskolába nyernek felvételt, akkor a mögöttük állók a mi rangsorunkban előrébb kerülnek.

Ezért szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a felvételi jegyzékben hátrébb szereplő tanulók esetében a pozíciójuk miatt nem érdemes az iskolák (illetve osztályok) sorrendjét megváltoztatni. Változtatni csak akkor érdemes, ha a tanuló továbbtanulásával kapcsolatos elképzeléseik időközben módosultak, és már nem elsősorban a mi iskolánkba szeretnék őt beíratni.

Ha valaki egy olyan iskolát helyez a Szent István Gimnázium elé, amelynek rangsorában előkelő helyen szerepel, akkor oda nagy valószínűséggel felvételt nyer, így a mi iskolánkba akkor sem kerülhet be, ha egyébként a rangsorok folyamatos alakulása miatt ez sikerülhetett volna.

Az esélylatolgatás és az önök előtt álló döntések megkönnyítésére a honlapra felkerül egy igazgatói tájékoztató, amelyben szó esik majd a rangsorokról, ezek szerepéről és a végleges felvételi döntés kialakításának menetéről is.

Ide kattintva érheti el a felvételi rangsorok lekérdezésére szolgáló felületet:

Felvételi rangsorok lekérdezése

Ide kattintva érheti el az igazgatói tájékoztatót:

Igazgatói tájékoztató