CERN 2014.

Látogatás a CERN-be 2014. szeptember 1-5.
A CERN 3 napos programot kínál diákcsoportok számára, melynek során bepillantást nyerhetünk a részecskegyorsítóban folyó kísérletekbe.

Bejárhatjuk a világ legnagyobb részecskegyorsítóját (az alagútba nem biztos, hogy le tudunk menni, mert akkor már lehet, hogy elkezdik a próba-gyorsításokat a 2015-ös újrainduláshoz), de a Linac, PS, AD, CMS, ATLAS, „Mágnesgyár”, Computer Center látogatását kértem. Lehetőség van kint diák-kísérletek elvégzésére is a CERN új laborjában, melyet a 60 éves évforduló kapcsán nyitnak meg idén. Természetesen megnézzük a Mikrocosmost és a Globust is. (Az előző két út beszámolói az iskola honlapján olvashatók.)

Mivel a szállásunk Genfben lesz, a városban is alaposabban körülnézhetünk, rácsodálkozhatunk a Székesegyházra, az Egyetemre, a virágórára, a hatalmas szökőkútra, a Bastion parkra, benne a Reformációs Falra, Bocskai István és Bartók Béla szobrára, a Nemzetek Palotájára, és esténként sétálhatunk a Genfi-tó partján, hajózhatunk egyet a tavon. A szálláson ingyenes Genfi Utazókártyát kapunk, ez korlátlan utazást biztosít: vonatra (a repülőtérig), buszra, hajóra, a hazautazás napját is beleértve.

  • Utazás: EasyJet
  • Szállás félpanzióval: Genf, Geneva Youth Hostel

Jelentkezés az útra, és részletesebb tájékoztató a Fizika szertárban.