Rendezvényeink

Tudományos nap

Rendhagyó tanítási órákon tudományos előadásokat hallgatnak a tanulók különféle tudományterületeken dolgozó szakemberektől, esetenként projektfoglalkozásokon gazdagítják tudásukat.

 

Ünnepélyes tanévnyitó

A tanév első napján a „gólyák” a soltvadkerti gólyatáborban előkészített műsort adják elő.

 

Deákavató

Végzős diákjaink talárban, játékos keretműsorral istvános diákká avatják a gólyákat.

 

Szalagavató

Végzőseink szalagavatója a tanév egyik legrangosabb eseménye. Helyszínéül a Körcsarnok és napjainkban a Syma csarnok szolgál. Ezen az ünnepélyen hagyományosan részt vesznek a testvérgimnáziumaink (révkomáromi Selye János Gimnázium és a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium) vezetőségei.

 

Regölés

Hagyományosan minden év utolsó tanítási napján általában a 12. a osztályos diákok jelmezbe bújva regölnek az iskolában a diákok és a tanárok számára, s ellátogatnak a Zugló polgármesteréhez és az alpolgármesterekhez, valamint az Oktatási és Művelődési Osztály vezetőjéhez. A regölést a városban is folytatják, a turisták és a budapestiek nagy örömére a Vörösmarty téren.

 

Ballagás

Végzős diákjaink ballagása rendszerint április utolsó péntekén valósul meg. A ballagó diákok osztályfőnökeik vezetésével végigjárják a gimnázium tantermeit, elköszönnek az alsóbb évfolyamra járó tanulótársaktól, majd az udvaron ünnepély keretében elbúcsúznak a gimnáziumitól. Az ünnepélyen a Szent István Király Jubileumi Zenekar működik közre Záborszky Kálmán karigazgató úr vezetésével.

 

Emlékműsor 1956 alkalmából

A gimnázium dísztermében irodalmi összeállítással emlékezünk az 1956-os eseményekre, melyet az iskola összes diákja és tanára megtekint.

 

Karácsonyi éneklés idegen nyelveken

Az 1. emeleti aulában, az adventi időszakban az iskolában tanult nyelveken (angol, német, spanyol, francia és olasz) karácsonyi dalokat éneklenek a tanulók és a tanárok.

 

Karácsonyi hangverseny

Hosszú évek óta a Zeneakadémia nagytermében, majd a Szent István Bazilikában tartjuk az istvános karácsonyi hangversenyt, melyen az iskola kórusa és a Szent István Király Jubileumi Szimfonikus Zenekar Záborszky Kálmán karnagy úr vezetésével ad nagyon színvonalas hangversenyt.

 

Március 15.

Nemzeti ünnepünk tiszteletére minden évben színi előadással készülünk. Rendszeresen az ünnep tematikájához illő drámát viszünk színre, vagy irodalmi összeállítással készülünk. Az előadásra vendégeket is hívunk, a rendezvényt évek óta megtisztelik jelenlétével a polgármester és az alpolgármester urak és Koltay Gábor filmrendező öregdiákunk. Az előadást az iskola színjátszó körének tagjai közreműködésével valósítjuk meg.

 

István-nap

Az iskolai diákbizottság által szervezett diáknap, melyen különféle kulturális, sport- és szabadidős programok zajlanak. Itt folynak a sportmérkőzések döntői, valamint tanár-diák focimeccs.

 

Tanévzáró ünnepély

A tanév ünnepélyes lezárása, az év értékelése.