Kiváló eredmények az Apáczai-versenyen

Másodszor vettünk részt az Erdélyben megrendezett magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyversenyen

Idén is nagy lélekszámú csapat – összesen nyolc fő – képviselte iskolánkat a román Tanügyi Minisztérium által meghirdetett Apáczai Csere János magyar nyelv és irodalom nemzetközi tantárgyversenyen. Tavaly a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium rendezte a minden évben más helyszínre látogató megmérettetést, melyre akkor a testvériskola jogán kaptunk meghívást – annál nagyobb öröm számunkra, hogy a tavalyi szereplés nyomán idén is meginvitáltak minket a Romániában a legrangosabbként számon tartott magyarversenyre, melyet ezúttal a nagybányai Németh László Elméleti Líceum rendezett.

 

Az 5-12. osztályosok között, összesen négy korosztályban meghirdetett verseny előre megadott kötelező olvasmányokra épül, melyekkel kapcsolatban a versenyzőknek két tételt kell írásban kifejteniük: egy elemző és egy kreatív feladatot. Az idei olvasmányok – a hagyományoknak megfelelően – a rendező városhoz és környékéhez kapcsolódtak: a 7-8. osztályosok Petőfi Sándor koltói és nagybányai verseiből készültek, a 9-10. osztályosok Tersánszky Józsi Jenő Kakukk Marciját olvasták, míg a 11-12. osztályosok kötelező regénye Németh László Iszonya volt. (Az utóbbi két szerző egyaránt Nagybányán született.)

A verseny résztvevői közül kiemelkedő eredményt ért el Gábor Luca (10.B, felkészítő tanára: Pusztai Mária), aki korosztályában a 2. helyezést szerezte meg – a verseny rangját mutatja, hogy az első három helyezés a romániai diákok számára automatikus egyetemi felvételt jelent. De nagyszerűen állt helyt a csapat minden tagja – a részletes eredmények alább olvashatók.

A szervezők nem csak a verseny zavartalan lebonyolításáról gondoskodtak, de az izgalmas és emlékezetes közös programokról is: a Bóka Gábor tanár úr vezette csapat így látogatást tehetett a nagybányai csillagvizsgálóban, a nagybányai festőiskola alkotóinak hatalmas gyűjteményét felvonultató Művészeti Múzeumban, a Misztótfalusi Kis Miklós munkásságát szülőhelyén bemutató emlékszobában, valamint a Szeptember végén keletkezési helyeként számon tartott padnál a koltói kastélyparkban.

(További fotók itt érhetők el!)

Részletes eredmények:

7-8. osztályosok:

6.: Kelemen Ádám (7.B, felkészítő tanára: Baranyai Andrea) – 8,10 pont

8.: Marton Kincső (8.A, felkészítő tanára: Jakab Katalin Edit) – 7,80 pont

9.: Popovics Anna (8.B, felkészítő tanára: Jakab Katalin Edit) – 7,50 pont

11.: Horváth Márk (7.A, felkészítő tanára: Kiss Gabriella) – 7,30 pont

12.: Karácsonyi Kata (7.A, felkészítő tanára: Kiss Gabriella) – 7,30 pont

9-10. osztályosok:

2.: Gábor Luca (10.B, felkészítő tanára: Pusztai Mária) – 9,20 pont

8.: Diószegi Keve Vince (9.B, felkészítő tanára: Szecsődi Tamás) – 7,00 pont

11-12. osztályosok:

7.: Fehér Tamás Miklós (11.A, felkészítő tanára: Pusztai Mária) – 8,40 pont

Az eredményekhez gratulálunk!

Magyar–művészetek munkaközösség