Két olimpia – két ezüstérem

A nyári szünet a pihenésről, kikapcsolódásról, táborokról szól – legalábbis a legtöbb diáknak. Néhányan azonban ilyenkor is folytatják a munkát, ugyanis a nyár a nemzetközi tanulmányi versenyek szezonját is jelenti.

Július közepén az angliai Bath-ban rendezték a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát (IMO), a világ legrangosabb középiskolai matematikaversenyét. Iskolánkat a 2019-ben végzett 12.A osztályos Zsigri Bálint képviselte. Bálint a hat feladatból négyet tökéletesen megoldott, köztük egy olimpiai mércével is igen nehezet, így ezüstéremmel térhetett haza.

Ezután a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia (IChO) következett, melyet ugyancsak júliusban tartottak Franciaország fővárosában, Párizsban. Ezen a szintén 12.A osztályos Mészáros Bence vett részt és szerzett még egy ezüstérmet. A versenyen egy 60 oldalas írásbeli feladatsort kellett megoldani öt óra alatt, majd (egy másik napon) a laboratóriumban kellett hasonló kitartással helytállni.

Érdekességek:

1. A Matematikaolimpia hatfős magyar csapatában egyetlen diák teljesített jobban, mint Bálint: Haiman Milan, aki New Yorkban tanul. Milan abszolút 8. helyen végzett a 621 fős mezőnyben, így aranyérmet szerzett.

2. Az idei volt a 60. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia. Az eddigi versenyek összesített éremtáblázatában Magyarország a 4. helyen szerepel, a dobogón Kína, az USA és Oroszország áll.

3. Az IChO nemzetközi szervezőbizottságának elnöke Magyarfalvi Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója.

4. Mindkét ezüstérmesünk szeptembertől az ELTE hallgatójaként folytatja tanulmányait matematika, illetve kémia alapszakon.

 

Felkészítő tanárok:

Molnár-Sáska Ildikó és Juhász Péter (matematika), valamint Dr. Borbás Réka és Kiss Andrea (kémia).

Gratulálunk!