Írásbeli felvételi a középiskolába

Tájékoztató a középiskola 9. évfolyamára, illetve a 6 évfolyamos gimnáziumba történő beiskolázás  2020/2021. tanévi központi írásbeli vizsgáinak lebonyolításáról 2021. január 23-án (szombaton)

 

 

 

1) Az írásbeli vizsga időpontja:

A 6. és 8. osztályos tanulók számára egységesen 2021. január 23-án (szombaton) 10 óra.

 

2) A vizsgára érkezés, beléptetés:

A Szent István Gimnázium által szervezett vizsga helyszíne a gimnázium épülete (1146 Ajtósi Dürer sor 15.) Minden tanuló 9 óra és 9 óra 30 perc között érkezzen meg a vizsga helyszínére (sokkal korábban nem érdemes jönni, mert 9 óra előtt nem engedjük be a vizsgázókat). Az épületbe csak a diákok léphetnek be, a szülők a kapuig kísérhetik gyermeküket.

Az iskolába a belépés két bejáraton keresztül történik:

– A 6. osztályosok az Ajtósi Dürer sori gazdasági bejáraton keresztül léphetnek be

– A 8. osztályosok az Ajtósi Dürer sori főbejáraton keresztül léphetnek be

A belépésnél testhőmérséklet-ellenőrzés, kézfertőtlenítés történik (ha valakinek hőemelkedése vagy láza van, nem vehet részt a vizsgán). Az épületbe csak szájat és orrot eltakaró maszkban lehet belépni, a közösségi terekben (folyosó, mosdó) a maszk használata kötelező. Az épületen belül a diákok minél gyorsabban keressék meg azt a termet, amelybe be lettek osztva, foglalják el helyüket, és várjanak türelmesen. A termekben a maszk viselése opcionális, de ajánlott. A terembeosztást az alábbi linken letölthető fájlban tekinthetik meg:

Terembeosztás a felvételin 2021 január

 

3) Az írásbeli vizsgával kapcsolatos tudnivalók:

A tanulók ültetési rendjét az egészségügyi hatóságok állásfoglalásai alapján javasolt biztonsági intézkedések – minden vizsgateremben a vizsgázók száma 10 fő, így érvényesül a minimum 1,5 m távolság biztosítása is – betartása mellett alakítottuk ki.

Az írásbeli vizsga során a dolgozat megírásakor a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát kék vagy fekete színű tintával kell elkészíteni.

A magyar nyelvi feladatlapok kitöltéséhez segédeszköz nem használható.

A matematika feladatlapok kitöltéséhez rajzeszközökön (vonalzó, körző, szögmérő) kívül más segédeszköz  (pl. zsebszámológép) nem használható.

A vizsga közben a vizsgázó mobiltelefonja kikapcsolt vagy lenémított állapotban a táskájában kell legyen.

A vizsga kezdete előtt a felügyelő tanár a vizsgázó diák személyazonosságát ellenőrzi, ezért kérjük, hogy fényképes diákigazolvány vagy személyi igazolvány legyen minden diáknál; ennek hiányában a felvételin való részvételének engedélyezése megtagadható.

 

4) Az írásbeli vizsga lebonyolítási rendje:

A vizsga 2×45 percet vesz igénybe. Először a magyar nyelvi, majd a matematikai feladatlapot oldják meg a tanulók. A magyar nyelvi feladatlap megoldásának kezdete 10 óra, a matematika feladatlap megoldásának kezdete 11 óra. A két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet tartunk. A szünetben a termet csak a mosdó használata céljából lehet rövid időre elhagyni. Az elfogyasztandó folyadékmennyiség tekintetében kérjük, kalkulálják bele, hogy a mosdót egyszerre csak egy ember használhatja, és utána a fertőtlenítési időt is ki kell várni. Az egyes feladatlapok kitöltése alatt a vizsgatermet nem lehet elhagyni.

 

A felvételi vizsga feladatlapjai és javítási-értékelési útmutatói 2021. január 23-án 13 órától a www.oktatas.hu honlapon megtekinthetők.

 

A kijavított írásbeli dolgozatok megtekinthetők: 2021. február 1-jén 8:00-16:00 között a Gimnáziumban.

 

A javítással kapcsolatos esetleges észrevételek 2021. február 2-án 16:00-ig nyújthatók be az iskola Igazgatójának címzett levélben, a szigbp.hu weboldalról letölthető nyomtatvány kitöltésével és beküldésével.

 

Az észrevételekre 2021. február 5-ig e-mailben adunk választ.

 

Az értékelő lapok 2021. február 8-án 8:00-16:00 között vehetők át az iskola titkárságán.

 

A középiskolai jelentkezési lapok (csak elektronikusan kitöltött) leadási határideje: 2021. február 19.