Tábor Tiszapüspökiben

Biológia tábori élményeink

 

Tizedikesként másodszor éltük át a tiszapés biológia tábor élményeit. A számunkra ismerős parasztházak újabb és újabb átalakításokon estek át, hogy még kellemesebben érezzük magunkat mióta utoljára ott jártunk. De biztosan arra vagytok kíváncsiak, mi történik egy ilyen táborban.

 

Miután odaérkeztünk elfoglaltuk a szobáinkat és elkezdődtek a programok. Bandi bácsi szívélyes fogadtatása után körbevezetett bennünket a konyha és virágos kertjében. Fűszerkerti ismereteink tágítása után jöhetett a megérdemelt vacsora. Esti programunk során a hideg idő miatt a tiszapés könyvtárba mentünk át, hogy megnézhessük Bandi bácsi előadást a Tisza szabályozásáról és a folyómenti gazdálkodásról.

Másnap egy kiadós reggeli után indultunk felfedezni a környéket. Megismerkedtünk Tiszapé összes fűszálával és állatkájával a helyi réten, ahol még egy darázs elől is kellett futnunk. Sisakos sáskát fogtunk, zsályát szedtünk, és a másnapi bagolyköpet készítőjével is megismerkedtünk. Még néhány kétéltűvel és hüllővel is sikerült találkoznunk mielőtt nyugalmi idejüket töltenék.

 

Pihenésképpen lejátszottuk az évszázad röplabda mérkőzését egy tollasháló és egy gumilabda segítségével. Miután minden izmunk elfáradt és kellően üres lett a gyomrunk, elkezdtük készíteni a vacsorát. Begyúrtuk a kelttésztát és vártunk, amíg szép nagyra nem nőtt. Mire befejeztük a tésztát, a kinti kemencében már lobogott a tűz. Megformáztuk, ízesítettük és már mehettek is sülni és finom illattal betölteni az egész kertet. Itt kiderült, hogy az Istvános diákok nem csak mérnöknek, de még péknek is kiválóak.

 

 

Miután mindenki pukkadásig ette magát, átvándoroltunk a könyvtárba a fenntarthatóságról, a mikroműanyag-szennyezésről és a csillagokról beszélgetni. Egyesek számára ez már esti meseként hatott, de jött még a meglepetés. Hazaérve megvizsgáltunk minden csillagképet, amit csak lehetett, majd a nap sok-sok élményével ágyba bújtunk.

 

Szombaton, kihasználva az utolsó napot, a koránkelés után gyorsan megreggeliztünk és már kezdődtek is a vizsgálatok. Forgószínpadszerűen jártuk körbe az állomásokat. Volt aki mikroszkóphoz került, valaki bagolyköpet vizsgálatával volt elfoglalva, mások pedig a kerti tó leendő helyét ásták ki.

 

A fárasztó munka után következett egy kis társasjáték, és egy óra körül elugrottunk ebédelni. Ezután sajnos sok időnk nem maradt, így összecsomagoltunk és pár kilóval kevesebb nasival, de annál több élménnyel és tapasztalattal tértünk haza.

A tábor mindannyiunkban szép emlék marad, melyet bármikor szívesen újra élnénk. Remek társaságban, mindennél jobb programokkal és a világ legkedvesebb táborvezetőivel telt ez a néhány nap.

 

Írták: Méder Kincső, Turner Lili, Hőgye Attila

Szerkesztő: Szabó Flóra

Képek: Erdélyi Csenge