3. és 4. hely a VI. Országos Állategészségügyi Versenyen

Beszámoló a verseny döntőjéről.

 

Az Állatorvostudományi Egyetem által megszervezett VI. Országos Állategészségügyi Versenyen idén iskolánkból 2 csapat jutott a legjobb tíz közé. A 12.b osztályból Fogarasi Laura, Popovics Anna és Szakáll Réka, akik az Evolúciós Zsákutcák; a 10.b osztályból pedig Durbák Dorka, Kovács Fanni és Urvald Emese, akik a Pótány Csóker nevű csapatot alkották. Három online forduló és 2 kreatív feladat után március 3-5-én került sor a döntőre.

Március 3-án, pénteken már tárt karokkal vártak minket a Marek József Kollégiumban, ami ebben a három napban a bázisunkat és a szállást jelentette. Ezen a napon meglátogattuk az egyetem üllői tangazdaságát, a Dóramajort. Délelőtt a szarvasmarhák tartásáról, vizsgálatairól tartottak nekünk előadást, amely során mindenki kipróbálhatta, milyen is egy igazi rektális vizsgálat. Délután megismerkedhettünk a lovak anatómiájával, a bemutató pacira a vázrendszer és a belső szervek is fel voltak rajzolva, így téve szemléletesebbé a magyarázatot. Visszatérve a kollégiumba a Hortobágyi Madárkórház elnöke tartott előadást, majd a hallgatók egy általuk főzött marhapörkölttel vártak minket.

A szombati napot már korán reggel boncolással kezdtük az egyetemen. Dr. Reinitz László egyetemi adjunktus vezetett be minket a kutyaanatómia rejtelmeibe. A nap további részében öt állomáson kellett részt vennünk, melyek teljesítéséért értékes pontokat lehetett szerezni. Kipróbálhattuk, milyen is egy hatósági állatorvos munkája; tejet vizsgáltunk, szarvasmarhák ketózisát állapítottuk meg tej és vizeletminták segítségével, melyet végül különböző szempontok szerint kiértékeltünk. Betekinthettünk az igazi klinikai életbe is az egyetem kisállatklinikáján. Egy agáron rutinvizsgálatot végeztünk, egy másik pácienst pedig ultrahangoztunk. Az utolsó állomáson a reggel szerzett anatómiatudásunkat kellett kamatoztatnunk egy ötletes szabadulószoba keretein belül, így mi is kipróbálhattuk a boncolást. Ennek során minden csapatnak más-más szervet kellett megkeresnie, s abból kivágnia a továbbjutáshoz szükséges kulcsot. Délután egy nagyon érdekes és szemléletformáló állatvédelmi előadáson vettünk részt.

Vasárnap sor került a csapatok közötti utolsó megmérettetésre. A Hallgatói Központban 11 állomáson hasznosíthattuk az online fordulók és az előző két nap során szerzett tudásunkat (praxismenedzsment, lovak felépítése, diagnózisalkotás stb.). Emellett elő kellett adnunk az egyik kreatív feladatra készített prezentációnkat, mely a Nébih Maradék Nélkül élelmiszerhulladékkal foglalkozó programja alapján készült. Megtanulhattuk azt is, hogyan kell összevarrni különböző sebeket más-más technikákkal.

A várva-várt eredményhirdetésre délután került sor, mely során az Evolúciós Zsákutcák 4., a Pótány Csóker 3. helyen végzett. Ezenfelül az előbbi csapat megnyerte az anatómiai különdíjat, Réka és én pedig lovas különdíjban is részesültünk.

Összességében erről a három napról elmondhatom mindkét csapat nevében, hogy nagyon tartalmas, eseménydús volt, rengeteg tapasztalatot szereztünk nemcsak az egyetemen, a kollégiumban és a tangazdaságban zajló életről, hanem az igazi, összetartó csapatmunkáról is. De egy biztos: ez a hétvége mindannyiunknak emlékezetes marad!

Kovács Fanni 10.B