Négy év alatt a negyedik Kazinczy-érem!

Idén is Kazinczy-éremmel tértünk haza a Szép magyar beszéd verseny országos döntőjéről

Három héttel az általános iskolások Kazinczy-versenyén elért nagyszerű döntős sikert követően (és persze egy évvel a nagyok dupla sikere után) ezúttal a középiskolás korosztály győri országos döntőjén voltunk érdekeltek: idén egy tanulónk, Urbán Máté (11.a) képviselte iskolánkat a megmérettetésen. Máté már korábban is letette névjegyét az anyanyelvi versenyeken: 2020-ban magabiztosan jutott be az általános iskolás korosztály országos döntőjébe, de akkor a világjárvány miatt a döntő sajnos elmaradt. 2021-ben az Édes anyanyelvünk sátoraljaújhelyi országos döntőjén szerepelt, és az Anyanyelvápolók Szövetségének könyjutalmát nyerte. Idén első helyezett lett immár a nagyok Kazinczy-versenyének fővárosi fordulójában, így nagy reményekkel várta az országos döntőt.

A reményekben nem is kellett csalódnunk: Urbán Máté nagyszerű versenyzéssel, mindkét szöveg egyenletesen magas színvonalú tolmácsolásával kiérdemelte a verseny legjobbjainak járó Kazinczy-érmet, ezzel ő lett iskolánk történetének nyolcadik Kazinczy-érmese. Egyben az is elmondható, hogy a szép magyar beszéd iránt elkötelezett diákjaink négy év alatt négy éremmel csaknem megduplázták az iskola korábbi érmeinek számát!

Gratulálunk Urbán Máténak és felkészítőinek, Dr. Kiss Gabriellának és Bóka Gábornak!

Saját sikerünk mellett nagy örömmel gratulálunk testvériskolánk, a komáromi Selye János Gimnázium kiváló eredményéhez is: diákjuk, Bajcsi Boglárka szintén Kazinczy-érmes lett, így neki és felkészítő tanárának, Spátay Adrianának szintén szívből gratulálunk!

Magyar–művészetek munkaközösség

Korábbi díjazottjaink (zárójelben a felkészítő tanárok neve):

Kazinczy-érem (14-18 évesek):

1977: Schaefer Andrea (Németh Margit)

1990: Maróti Orsolya (Németh Margit)

2007: Tüzes Mátyás (Jakab Katalin Edit)

2009: Kéry Sándor (Jakab Katalin Edit)

2015: Koós Boglárka (Jakab Katalin Edit)

2019: Förgeteg Soma (Szecsődi Tamás, Bóka Gábor)

2022: Juhász Balázs (Bóka Gábor)

2022: Répás Márton Ádám (Bóka Gábor)

2023: Urbán Máté (Dr. Kiss Gabriella, Bóka Gábor)

Arany Kazinczy-jelvény (10-14 évesek):

2018: Répás Márton Ádám (Bóka Gábor)

2023: Pásztor Zoltán (Jakab Katalin Edit, Bóka Gábor)