Újhely, új siker

A tizenötödik plakettel térhetett haza az istvános küldöttség az Édes anyanyelvünk versenyről!

2023. október 13-15. között ötvenegyedik alkalommal rendezték meg az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntőjét Sátoraljaújhelyben. A megmérettetést a megszokott módon a Kazinczy-díj Alapítvány hirdette meg, és az Anyanyelvápolók Szövetségének támogatásával a Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium rendezte.

A versenyen való részvételnek nagy hagyományai vannak a Szent István Gimnáziumban, és 1990 óta, amikor először nyerte el a verseny legjobbjainak járó plakettet egy istvános diák, a sikerek is folyamatosnak mondhatók: eddig összesen tizennégy versenyzőnk kapta meg ezt a rangos elismerést. Ezzel az eredménysorral az örökranglista igen előkelő helyén állunk az iskolák – természetesen nem hivatalos – versenyében. 

Idén immár negyedik alkalommal iskolánk adhatott otthont a verseny fővárosi fordulójának, amelyről ismét két diákunk jutott be az újhelyi országos döntőbe: Kelemen Ádám (12.B, felkészítő tanára: Jakab Katalin Edit) harmadik helyen kvalifikálta magát, Urbán Máté (12.A, felkészítő tanárai: Dr. Kiss Gabriella és Bóka Gábor) pedig szintén magabiztos teljesítménnyel jutott tovább.

Az országos döntőn aztán újból kiemelkedő sikernek örülhettünk: Urbán Máté a teljes mezőny legjobb írásbelijével, a szóbelit is beleszámítva kategóriájának legmagasabb pontszámával elnyerte Sátoraljaújhely város plakettjét (amely a verseny fődíjának számít), valamit két különdíjat is: a Tokaj-Hegyalja Egyetem jutalmát, illetve a verseny házigazdája, a Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium különdíját.

Máté sikerével iskolánk történetének tizenötödik plakettjét nyerte el, s egyben a harmadik azon diákjaink közül, akik egyaránt birtokosai az újhelyi plakettnek és a Kazinczy-éremnek (ez a duplázás korábban Förgeteg Somának és Répás Márton Ádámnak sikerült).

A versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak szívből gratulálunk!

Magyar–művészetek munkaközösség

(Harmadik kép: Dr. Resier György Lukács / Anyanyelvápolók Szövetsége)

Sátoraljaújhely város plakettjével kitüntetett versenyzőink (zárójelben a felkészítő tanárok neve):

1990: Laczkó Szilvia (Sziliné dr. Simon Márta)

1991: Laczkó Szilvia (Sziliné dr. Simon Márta)

1994: Lanczendorfer Attila (Sziliné dr. Simon Márta)

2007: Teleki Bálint (Jakab Katalin Edit)

2010: Farkas Zoltán (Kovács Ilona)

2011: Bucz Magor Soma (Jakab Katalin Edit)

2014: Répási Bálint (Bóka Gábor)

2015: Simon Tamás (Szecsődi Tamás, Bóka Gábor)

2016: Szkupien Péter (Pusztai Mária, Bóka Gábor)

2017: Förgeteg Soma (Szecsődi Tamás, Bóka Gábor)

2018: Taródi Anna (Szecsődi Tamás, Jakab Katalin Edit)

2019: Baczó Domonkos (Pusztai Mária, Bóka Gábor)

2020: Répás Márton Ádám (Bóka Gábor)

2022: Muhari Bálint (Bóka Gábor)

2023: Urbán Máté (Dr. Kiss Gabriella, Bóka Gábor)

Sátoraljaújhely város plakettjével kitüntetett felkészítő tanáraink:

1994: Sziliné dr. Simon Márta

2019: Bóka Gábor