PályázatokComenius együttműködésA stadtlohni konferencia diákszemmel

A stadtlohni konferencia diákszemmel

Az idei tanévben újra nyert és részt vett iskolánk a neves Comenius programban. A nyitókonferenciára a németországi Stadtlohnban került sor 2013. szeptember végén. Ide repült el a négy diákdiplomata (Varga Bori, Kotormán Adél, Hartyánszky Pisti, Simon Tamás) három kísérőtanárral (Borosné tanárnő, Zsiday tanárnő és Barcsa tanárnő személyében). A mi feladatunk az volt, hogy megismerkedjük a két éves projekt tartalmával, a létrehozott közös honlappal; tartsuk a kapcsolatot a külföldi és a magyar diákok között; bemutassuk és képviseljük a saját kultúránkat, szokásainkat; és hazahozzuk a kint tanultakat.

Miután megérkeztünk az eindhoveni repülőtérre, autóval folytattuk utunkat Németországba, ahol már vártak minket a vendéglátó családok. A másnap kezdődő programok során megismerkedtünk a többi ország diákküldöttjeivel. Először mindenki előadta az előzetesen elkészített prezentációját országáról és iskolájáról. Szerencsére már itt nagy sikert aratott a mi munkánk. Délután fogadott minket a város polgármestere, aki elmondta, mennyire értékeli a program elveit, céljait. Mivel a „My Voyage Of Discovery” című projekt fő témája a munka világa, a két éves periódus a továbbtanuláshoz, a pályaválasztáshoz és későbbi munkavállaláshoz is segítséget nyújt majd. Ehhez kapcsolódóan a törökök készítettek egy felmérést, ami nagyon hosszú, de a kitöltése után konkrét tippeket kapunk arra vonatkozóan, hogy milyen jellegű munkára lennénk alkalmasak a jövőben.

Másnap ellátogattunk a helyi acélgyárba, hogy bepillanthassunk a város iparába. A hangulatos ebéd után Bocholtba mentünk megnézni a textilmúzeumot, ahol szembesülhettünk egy régebbi kor munkakörülményeivel. A következő nap átbicikliztünk Winterswijkba és megnéztük a holland diákok 2012-ben épült iskoláját, amitől persze elállt a lélegzetünk. A négyórányi biciklizést követően buszra szálltunk és elindultunk a Ruhr-vidék egyik központja felé. Felmásztunk az oberhauseni volt gáztározó tetejére, ahonnan pazar kilátásunk nyílt az iparvidékre. A nap végén nagy örömünkre ellátogattunk Közép-Európa legnagyobb plázájába is, hiszen minek tagadjuk, hogy a XXI. század tinédzserjei vagyunk?

Az egész stadtlohni program nagyon jól felépített és gördülékeny volt. A munka és a szabadidő arányát is nagyon eltalálták. További pozitívum, hogy egész idő alatt végig együtt volt a több mint 20 diákdiplomata és a Comenius program helyi résztvevő diákja, így sok új barátság szövődött. Összekovácsoltak minket a közös programok és a sok együttlét. A mai napig tartjuk a kapcsolatot.
Azt gondolom, hogy már csak a közösségi élményért is bőven megéri részt venni a Comenius programban, de aki nyitott a világra, és nem tudja még, mit szeretne csinálni a jövőben, jó angolból és vevő az új barátságokra, annak biztosan maradandó élmény lesz ez a program.

Simon Tamás 11.e

Oldalterv: Onódy Eszter