PályázatokErasmus+ KA1

Az Erasmus+ KA1

2015 tavaszán iskolánk „Minőségfejlesztés a SZIG-ben” címmel sikerrel pályázott az Erasmus+ KA1 köznevelési munkatársak mobilitása elnevezésű pályázaton.  Megérte tehát a befektetett munka, a csapat nem hiába dolgozott éjszakába nyúlóan a sok-sok oldalas pályázati dokumentumon, hiszen a 48 nyertes között az előkelő 7. helyen értünk célba a szakmai zsűri által megítélt 96 pont (a maximális 100-ból!) alapján.

A sikeres pályázati eredményen túl külön öröm az, hogy igen szép számban vállalkoztak különböző tantárgyakat tanító kollégák arra, hogy külföldi továbbképzésen vegyenek részt akár a nyári, a tavaszi vagy az őszi szünidőben. A két éves pályázati időszakban, 2017 májusáig összesen 22 mobilitás valósult meg. A kiutazók névsora a következő: Alexandrov Andrea, Barcsa Emese Orsolya, Gurbi Gábor, Horváthné Gődény Judit, Hős Csilla, Jakab Katalin Edit, Jánossy Emese, Kelemen Gabriella, Ruszina Mónika, Seregély Ildikó, Szalayné Tahy Zsuzsa, Szatmáry-Bajkó Ildikó, Szecsődi Tamás, Szvetnyik Krisztina, Tamás Beáta és Vimlátiné Kálmán Judit (összesen 16 kolléga).

A továbbképzések spektruma igen széles és színes volt, csak úgy, mint a részt vevő kollégák tantárgyai. A kurzusok között szerepeltek nyelvi, módszertani, szakmai és pedagógiai jellegűek, a helyszínek pedig angol, német, francia és spanyol nyelvterületen találhatóak.

Íme néhány élménybeszámoló, egy kis ízelítő a külföldi „kalandozásokból”.

Canterburyben jártam

Az Erasmus+ pályázattal két hetet tölthettem Angliában, Canterburyben, a kenti egyetem kampuszán a Pilgrims nagy múltú tanártovábbképző intézetének „British Life, Language and Culture” című kurzusán 2015. nyarán.

Angol nyelvi fejlesztés - MÁLTA

Iskolánk 2014-ben Erasmus+ KA1 – Mobilitási projektek típusú uniós pályázatot nyert. A kétéves program keretében – melynek témája „Minőségfejlesztés a SZIG-ben”, vehettem részt egy egy hetes angol nyelvtanfolyamon Máltán 2016 július 4-8. között.

Erasmus+ tanári továbbképzés Düsseldorfban

Egy nyelvtanár számára az anyanyelvi környezetben való továbbképzés mindig óriási lehetőség. Erre nyílt módom 2016 nyarán az Erasmus+ program keretében. Két hetet Düsseldorfban tölthettem, hogy tudásomat egy nyelvtanfolyam és egy tanári továbbképzés során tökéletesítsem.

Vendégtanárként egy karintiai gimnáziumban

A 2015-17-es Erasmus+ pályázat második felvonásaként job shadowing keretében, 2017. tavaszán az ausztriai Sank Veit an der Glan városában jártam.

Projektösszefoglaló

Projektösszefoglaló magyarul

Project summary

Project summary in English

Tengernyi élmény Mediterrán tájakon

Hogy is kezdjem a beszámolómat? – töröm a fejemet. Azért nehéz kérdés ez, mert már az elején tudom, hogy lehetetlenre vállalkozom: nem fogom tudni tökéletesen visszaadni mindazt az élményt, amit a két külföldi továbbképzésem során átéltem. Ezt meg kell tapasztalni, személyesen kell átélni, mert úgy hiteles igazán. Ha egy szóval kéne összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy fantasztikus volt! De igyekszem ennél bővebben kifejteni, hogy milyen élmények volt 2015 nyarán Malagában, majd 2016 júliusában Máltán tölteni 2-2 hetet az Erasmus+ pályázat segítségével.

Két hét Vichyben

A CAVILAM (Nyelvi és médiaoktató központ) több mint 40 éve alakult Vichyben azzal a céllal, hogy a francia nyelv tanulását minél több külföldi számára lehetővé tegye, a kezdő nyelvtanulótól a komoly nyelvi és szakmai igényekkel jelentkező felnőtt közönségig. Intézményrendszere behálózza a kis várost, számos telephellyel, diákszállással, könyvtárral, kulturális központtal rendelkezik, valamint városszerte igen sok család fogad be külföldi hallgatókat egy héttől több hónapig terjedő időtartamra.

London

Két héten át tanulhattam angol nyelvet egy londoni nyelviskolában. Az ösztöndíj bőséges anyagi keretével hozzásegített ahhoz, hogy csak a tanulásra és a kikapcsolódásra legyen gondom. A napi 3x másfél óra nyelvgyakorlat által magabiztosabbá vált az aktív szókincsem, bátrabban megszólalok angolul.

Most akkor tanuljak vagy nyaraljak? Tanár-továbbképzés Máltán

Amikor landoláskor a repülőgépből először megpillantottam a szigetet, mintha Észak-Afrikába érkeztem volna meg – fű sehol, zöld szín alig, minden sárgásbarna, száraz és kopár. Amikor kedves ismerősöm, aki kijött elébem a reptérre, autójával elindultunk az otthona felé – az út bal oldalán haladva – hirtelen mintha Angliában lennék. A mediterrán ebéd közben a helyi nyelvet hallgattam, ami arab országot idézett, és amikor vendéglátóim a tengerparti séta alatt másik „anyanyelvükön”, angolul beszéltek hozzám, az meg olaszosan csengett. S hogy még tarkább legyen a kép, két, Londonból ismerős piros telefonfülkére lettem figyelmes a pálmafák alatt. Micsoda kaleidoszkóp országba csöppentem?

Nyelvtanárként az iskolapadban

2015-ben először vettem részt olyan projekten, amire az iskola bevonásával pályáztam. Július első felében két hetet töltöttem az ACET nyelviskola angol tanfolyamán az írországi Corkban.

Oldalterv: Onódy Eszter