PályázatokErasmus+ KA1Angol nyelvi fejlesztés - MÁLTA

Angol nyelvi fejlesztés - MÁLTA

Iskolánk 2014-ben Erasmus+ KA1 – Mobilitási projektek típusú uniós pályázatot nyert. A kétéves program keretében – melynek témája „Minőségfejlesztés a SZIG-ben”, vehettem részt egy egy hetes angol nyelvtanfolyamon Máltán 2016 július 4-8. között.

Az iskolám, az Easy School of Languages Vallettában volt, egy régi házban, de belül modern termekkel. Az iskola Sliemában levő Cathedral appartmanjában laktam egy kolléganőmmel és az egyik olasz csoporttársammal – mint később kiderült.

Az előzetes szintfelmérő alapján egy hét fős csoportba kerültem a kolléganőmmel. A másik öt hallgató egy iskolából érkezett tanár volt. Cagliariban tanítanak olaszt, történelmet, földrajzot, matematikát és éneket. Szintén egy program keretében jöttek nyelvet tanulni.

A délelőtti órákon a kommunikációs témák – ismerkedés, utazás - során nyelvtani feladatokat is megoldottunk. Több feladatot párban illetve csoportban kellett megoldani, az egyes témákról véleményt formálni.
A délutáni órákon egy másik tanárral Máltáról tanultunk, természetesen akkor is gyakorolva, alkalmazva az angol nyelvet. Megismerkedtünk a máltai oktatási rendszerrel, a nevezetességekkel, rajtuk keresztül Málta történelmével, a kultúrájával, az étkezési szokásokkal. Ebben a témában az olaszok teljesen otthon voltak - hiszen Szardínia nincs túl messze Máltától-, egymást múlták felül a receptek felsorolásában. Ezeken az órákon a tanár végig digitális táblán dolgozott, rövid videókat láthattunk, közte a Valletta - 2018 kulturális fővárosa promóciós videóját.

A hét folyamán délutánonként kirándulni mentünk. Az ország mérete miatt minden könnyen elérhető. Egyedüli probléma a múzeumok nyitva tartása. Viszonylag korán bezárnak. Voltunk Mdinában. Megnéztük a Ħaġar Qim-t, ami egy újkőkorszaki megalitikus templomegyüttes romja. Ellátogattunk vasárnap reggel Marsaxlokk-ba, a híres halpiacra. A múzeumokban angol nyelven hallgattuk az idegenvezetést, a piacon angolul érdeklődtünk, vásároltunk. Egy külföldi nyelvtanfolyam abból a szempontból is hasznos, hogy az utcán, a boltban, iskolán kívül is kell használni az angolt, ha meg akarod értetni magad.

Számomra ez a hét nagyon hasznos volt. Sok új kifejezést megtanultam, fejlesztettem a szókincsemet, javult a kiejtésem. Az órák közötti szünetekben az olasz kollégákkal való ismerkedés során gyakoroltuk az órán tanultakat. Közös programokon is részt vettünk. Az órai módszereket nem tudom a saját óráimon közvetlenül alkalmazni, hiszen nem nyelvtanár vagyok, de az ilyen helyzetek mindig elgondolkodtatnak, újabb ötletekkel szolgálnak a saját tantárgyaim felé.

Bízom abban, hogy máskor is lesz lehetőségem részt venni egy külföldi nyelvtanfolyamon.

Seregély Ildikó

Oldalterv: Onódy Eszter