PályázatokErasmus+ KA1London

London

Két héten át tanulhattam angol nyelvet egy londoni nyelviskolában. Az ösztöndíj bőséges anyagi keretével hozzásegített ahhoz, hogy csak a tanulásra és a kikapcsolódásra legyen gondom. A napi 3x másfél óra nyelvgyakorlat által magabiztosabbá vált az aktív szókincsem, bátrabban megszólalok angolul.

Bejártam Londont: folyópartját, utcáit, tereit, múzeumait. Egy-egy világváros ilyesfajta megismeréséről mindig úgy érzem, hogy gazdagít. Betekintést ad egy ismerős/ismeretlen kultúrába, mélyebb ismeretet ad arról, amit európai identitásnak mondanék magamban, ugyanakkor a magyarságom mibenléte is megfogalmazhatóbbá válik. Ott Londonban pl. nagyon udvariasan tudnak nagyon éles határokat meghúzni. Az ellenőr nem veszti el higgadtságát a bliccelő utassal való ügyintézés keretében, s mégis kezdettől fogva egyértelmű a jogos büntetés elkerülhetetlensége.

Családnál laktam: érdekes volt. Érdekes a viszonylag kicsi vöröstéglás ház helytakarékos elrendezése, a nagyzolásmentes jólét, a minden reggel asztalra tett müzli, s a kétszersült. Hát igen: nem ínyenceknek való vidék. Az alkohol túlzásba vitelétől pedig megóvnak az árak: egy korsó sör 6 angol font. Viszont a múzeumok ingyenesek, s nem két órába telik végigjárásuk. Eső esetén egész délutánt kitöltve bolyonghat az ember a National Galleryben vagy a British Múzeumban, Rembrandt festmények ill. múmiák között – kinek mi tetszik. Tiszta időben több városligetnyi parkok várják a sétálót. Némi csalódást okozott, hogy a Hyde-parkban egyetlen önjelölt szónokkal sem találkoztam, pedig pár nappal Brexit után biztosan volt mondanivalójuk.

Mindenkit biztatok: Egy tehetségSZIG-et pedagógusai megérdemelnek egy kis szigetországi időtöltést!

Szecsődi Tamás

Oldalterv: Onódy Eszter