Vese Világnap 2016. március 10.

Csupák Adrien - 2016-03-06

A vesebetegség és a gyermekek
Ünnepi "VESE ÓRÁK" a Szent István Gimnáziumban a Vese Világnapján!

Iskolánk csatlakozott a Nemzeti Vese Program rendezvénysorozatához a Nemzetközi Vese Világnapon. A vesebetegség és a gyermekek a központi témája az idei Vese Világnapnak, mottója pedig: „Cselekedj időben, hogy megelőzd!”

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy hangsúlyozásával világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.

A felnőtt lakosság körében minden tizedik ember érintett a  vesebetegség valamilyen formájában, és világszerte minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív-, és érrendszeri szövődményekben. Magyarországon is legalább 600 ezer honfitársunk veszélyeztetett e tekintetben!

A World Kidney Day nemzetközi csapatával együtt hisszük, hogy a Vese Világnap köré szerveződő rendezvények fontos szerepet játszanak a társadalom vesebetegségről szóló tájékoztatásában, amely világszerte emberek millióit érinti, köztük gyermekeket, akik életük már korai éveiben veszélyeztetettek lehetnek a vesebetegségek által. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ösztönözzük és segítsük a korai felismerést és az egészséges életmód gyakorlatának elterjedését a gyerekeknél.

Oldalterv: Onódy Eszter