A költészetről a költészet napján

Insta és Petőfi címen jelent meg riport Jakab Edit tanárnőről és istvános diákjainkról a család.hu internetes oldalon április 11-én

Terjedelmes riportot közölt a család.hu internetes portál a magyar költészet napja alkalmából Jakab Katalin Edit tanárnőről, iskolánk magyartanáráról, és diákjairól. Az írás témája a költészet szerepe a mai fiatalok életében, az iskolai és otthoni mindennapokban.

„A történetmesélés és -hallgatás… nagyon fontos számomra, és azt gondolom, hogy ez az egészséges önismeretnek, meg igazából az egészséges emberi létezésnek a része kellene, hogy legyen. Talán azért kapnak meghatározó szerepet az életemben a versek, mert segítenek abban, hogy jobban megismerjem önmagamat. Folyamatosan azokat a költeményeket keresem, amelyekben leginkább megtalálom magamat” – mondja Sás Mirjam, 11.D osztályos tanuló.

„A mi korosztályunk, főleg a 15-16 éves fiúk, akik közül kis túlzással mindenki gitáros-énekes szeretne lenni egy rockbandában, szívesebben ír szöveget egy dalhoz, mint egy »sima« verset” – ezek már Kelemen Ádám, 9.B osztályos diákunk szavai. „És simán születhetnek olyan minőségű dalszövegek, amelyek önálló versként is megállják a helyüket. Vagyis a dalszövegírás is lehet az önkifejezés egyik formája, hiszen egy dalban ugyanúgy kifejezhetjük az érzelmeinket és beszélhetünk a saját problémáinkról, mint egy versben.”

„…örülök, hogy egyre népszerűbb műfaj az ún. instaköltészet: az instavers rövidebb formában megírt költemény, a sorai nem feltétlenül rímelnek, és sokszor viszonylag csapongó gondolatok füzére. Ma már sok kortárs költő van, aki ebben a formában nyilvánul meg. Ezeknek a verseknek nagy előnye, hogy utazás közben, a villamoson el tudom elolvasni őket, mert rövidek, ugyanakkor tartalmaznak mély gondolatokat”– nyilatkozta Szarvas Jácint, szintén a 9.B-ből.

A riport teljes terjedelmében a család.hu oldalán olvasahtó el.

Magyar–művészetek munkaközösség