50. verseny, 14. plakett

Édes anyanyelvünk 2022: ismét plakettel tértünk haza az országos döntőről!

Ötvenedik alkalommal rendezték meg idén az Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntőjét Sátoraljaújhelyben. A versenyen való részvételnek évtizedekre visszanyúló hagyománya van a Szent István Gimnáziumban, és 1990 óta, amikor először nyerte el a verseny legjobbjainak járó plakettet egy istvános diák, a sikerek is folyamatosnak mondhatók: eddig összesen tizenhárom versenyzőnk kapta meg ezt a rangos elismerést! (Mint az 50. évfordulóra megjelent kiadványból kiderül, iskolánk az öröranglista előkelő 3. helyén áll ezzel a számmal az iskolák  – természetesen nem hivatalos – versenyében!)

Ennek az elkötelezettségnek is köszönhető, hogy idén immár harmadik alkalommal iskolánk adott otthont a verseny fővárosi fordulójának, melyről nagy örümünkre ismét két diákunk jutott tovább az újhelyi döntőbe: Kelemen Ádám (11.B, felkészítő tanára: Jakab Katalin Edit) 5. helyen, Muhari Bálint (12.C, felkészítő tanára: Bóka Gábor) pedig a fővárosi verseny nyerteseként utazhatott Zemplén fővárosába – ahol természetesen elölről kezdődött a versengés.

Diákjaink a Kárpát-medencei döntőn is nagyon szépen szerepeltek: Kelemen Ádám az Anyanyelvápolók Szövetségének könyvjutalmát nyerte, Muhari Bálint pedig  – tizennegyedikként iskolánk történetében  – Sátoraljaújhely város plakettjét, a legjobbaknak járó kitüntetést nyerte el!

A négyfős istvános küldöttség a verseny mellett számos, a vendéglátók által szervezett programon vehetett részt, így nagyszerű élményekkel gazdagodhatott a Zemplén Kalandparkban és a Kazinczy Ferenc Múzeum helytörténeti és futballkiállításán is.

A díjazottaknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk!

Magyar–művészetek munkaközösség

(3. és 4. fotó: Kovács Levente, a Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikum diákja)

 

Díjazott versenyzőink (zárójelben a felkészítő tanárok neve):

1990: Laczkó Szilvia (Sziliné dr. Simon Márta)

1991: Laczkó Szilvia (Sziliné dr. Simon Márta)

1994: Lanczendorfer Attila (Sziliné dr. Simon Márta)

2007: Teleki Bálint (Jakab Katalin Edit)

2010: Farkas Zoltán (Kovács Ilona)

2011: Bucz Magor Soma (Jakab Katalin Edit)

2014: Répási Bálint (Bóka Gábor)

2015: Simon Tamás (Szecsődi Tamás, Bóka Gábor)

2016: Szkupien Péter (Pusztai Mária, Bóka Gábor)

2017: Förgeteg Soma (Szecsődi Tamás, Bóka Gábor)

2018: Taródi Anna (Szecsődi Tamás, Jakab Katalin Edit)

2019: Baczó Domonkos (Pusztai Mária, Bóka Gábor)

2020: Répás Márton Ádám (Bóka Gábor)

2022: Muhari Bálint (Bóka Gábor)

Díjazott tanáraink:

1994: Sziliné dr. Simon Márta

2019: Bóka Gábor