Terepgyakorlat a Sas-hegyen

Biológia fakultáció a Sas-hegyen

2024. szeptember 26-án a 12. évfolyam biológia fakultációs diákjaiként egy különleges terepgyakorlaton vettünk részt, amelyet Csupák Adrien és Sumi Ildikó tanárnők szerveztek. A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területre látogattunk el, amely 1957 óta védett, és egyedülálló természeti kincsestárként emelkedik Budapest városának forgataga fölé. Sziklákkal tarkított lejtői megőrizték a jégkorszakok és a köztes felmelegedések természeti emlékeit, ezáltal nem csupán turisztikai látványosság, hanem fontos oktatási helyszín is.

Csütörtökön délben indultunk el az iskolából, és körülbelül háromnegyedórás utazás után érkeztünk meg a Sas-hegy lábához. Innen gyalogosan folytattuk utunkat a Természetvédelmi Látogatóközpontig, ahol két lelkes idegenvezető fogadott minket.

A program egy rövid, 10 perces dokumentumfilmmel kezdődött, amely bemutatta a Sas-hegy történelmét és páratlan természeti értékeit. Ezt követően egy vezetett túrán vettünk részt a dolomitsziklás környezetben. Túravezetőnk szenvedélyesen mesélt a terület sajátos élővilágáról, így lehetőségünk nyílt megismerni számos védett őshonos, illetve invazív fajokat is. Például a Magyarországon leggyakoribb gyíkfajt, a fali gyíkot, vagy a legkisebb méretű, siklószemű pannongyíkot. A Sas-hegy különleges növényvilága is lenyűgözött bennünket. Kiemelten érdekesnek találtuk a vajszínű ördögszemet, a nyúlfarkfüvet, a berkenyét, a galagonyát és a vajvirágot. A túra során megismerkedtünk a 800 éve itt honos csikófarkkal is, amelynek hím egyedei kizárólag a Sas-hegyen találhatók, míg a vörös magvú nőstény példányok a közeli Gellért-hegyen élnek. Később még a híres Beethoven-szikla mellett is elhaladhattunk, majd a legvégén megfigyelhettük az amerikai filmekből ismert „ördögszekeret”.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Csupák Adrien és Sumi Ildikó tanárnőnek, hogy lehetőséget biztosítottak számunkra ezen különleges élmény megtapasztalására, amely nemcsak szórakoztató, de egyben rendkívül tanulságos is volt.

x

(Tákos Kincső, Lin Jia Zhen 12.c)

X